Katalin Novák, prima dată în public după demisie. Președinta Ungariei, acuzată că a grațiat un pedofil

Katalin Novák, prima dată în public după demisie. Președinta Ungariei, acuzată că a grațiat un pedofil Katalin Novak: Ungaria este un bun aliat; Sursa foto. Twitter

Fosta președintă a Ungariei, Katalin Novák, a apărut pentru prima dată în public după demisie. Ea a fost acuzată că a grațiat un pedofil și a fost nevoită să-și părăsească funcția în februarie anul acesta.

Katalin Novák, prezentă alături de soț la o înmormântare

Katalin Novák, fosta preşedintă a Ungariei a ieșit în public, după demisie, pentru a participa la înmormântarea actorului Levente Király, scrie publicația maghiară  Nepszava.

Ziarul spune că fosta președintă Katalin Novák a fost fotografiată, pentru prima dată de la demisie, de paparazii tabloidului Blikk, la înmormântarea actorului național Király Levente.

Novák a participat la ceremonia funerară alături de soțul ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Levente Király, unchiul lui Katalin Novák

Potrivit ziarului citat, Levente Király, care a murit la vârsta de 87 de ani, era unchiul fostului șef al statului.

Reamintim că, pe 10 februarie 2024, Katalin Novák a demisionat din funcția de președinte al Ungariei, după ce s-a aflat că, în contextul vizitei Papei Francisc la Budapesta, în 2023, i-a acordat grațierea prezidențială lui Endre Kónya.

Acesta era, la un moment dat, șef adjunct al Căminului de copii „Zsuzsa Kossuth”, din Bicske, și a fost acuzat și condamnat pentru că a ajutat la acoperirea cazurilor de pedofilie ale șefului său, János Vásárhelyi, condamnat la opt ani pentru relații cu minori.

Zoltán Balog, episcop reformat, și-a cerut scuze tuturor: Am greșit și am făcut o greșeală

Zoltán Balog. Sursa foto: Facebook

O mușamalizare terminată cu scandal

S-a spus, atunci, că Novák, o apropiată a premierului maghiar Viktor Orban, ar fi acți0onat la cererea capului Bisericii Reformate Maghiare, Zoltan Balog. Prelatul ar fi îndemnat-o pe președinta statului să se implice în mușamalizarea cazului de abuz asupra copiilor.

Ulterior, președinta Ungariei, și-a anunțat demisia, după valul de presiuni din partea partidele de opoziție. Acestea i-au cerut fostului șef de stat să se retragă, pe fondul scandalului grațierii.

De atunci, Katalin Novák a dispărut din ochii publicului, deși, după cum a relatat ziarul „Népszava”, în luna mai a vizitat Școala Regală Andaluză de Artă Ecvestră din Spania, iar în iunie a apărut la meciul Germania-Ungaria din cadrul Campionatului European, de la Stuttgart, însă a refuzat să răspundă la întrebările adresate de Telex.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei