Zelenski are un plan de pace cu Rusia și este pregătit să i-l prezinte lui Biden

Zelenski are un plan de pace cu Rusia și este pregătit să i-l prezinte lui Biden

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog. Pentru aceasta Kievul trebuie să aibă o poziție puternică, a mai spus el, transmite Reuters

Planul lui Zelenski pentru pacea cu Rusia

Zelenski este pregătit să îi prezinte planul și președintelui american Joe Biden, dar și celor doi potențiali succesori ai săi, Donald Trump sau Kamala Harris.

Într-o conferință de presă, liderul ucrainean a declarat că incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk, care se desfășoară deja de trei săptămâni, face parte din acest plan.

El a mai spus că acesta cuprinde și măsuri pe plan economic și diplomatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Punctul principal al acestui plan este să forțăm Rusia să pună capăt războiului. Și îmi doresc foarte mult acest lucru ca acesta să fie corect pentru Ucraina”, a declarat el reporterilor la Kiev.

El nu a detaliat pașii următori, dar a spus că va discuta planul și cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și probabil și cu republicanul Donald Trump, cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA

Zelenski va merge în SUA în septembrie

Președintele ucrainean a spus jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că speră să ajungă în Statele Unite în septembrie.

Joe Biden, despre sosirea tancurilor Abrams în Ucraina. Promisiunea făcută lui Zelenski 

Joe Biden şi Volodimir Zelenski la Casa Albă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Se pregătește pentru o întâlnire cu președintele Biden, dar va participa totodată și la Adunarea Generală a ONU din New York, a spus el.

El consideră că principalul forum de discuţii pentru o potenţială pace este un summit internaţional, la care Ucraina a declarat că doreşte ca Rusia să aibă reprezentanţi.

Primul summit pentru promovarea viziunii Kievului asupra păcii, care a avut loc în Elveţia în iunie, a exclus în mod clar Rusia, atrăgând în acelaşi timp numeroase delegaţii, dar nu şi din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, în ciuda eforturilor Kievului de a cuceri sudul global.

Lavrov exclude orice discuție

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la 19 august că sunt excluse orice discuţii de pace după ce Ucraina a lansat incursiunea transfrontalieră în regiunea rusă Kursk la 6 august.

Premierul indian Narendra Modi, care a fost la Kiev săptămâna trecută, a vorbit marţi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin şi i-a spus că sprijină o rezolvare rapidă şi paşnică a conflictului din Ucraina.

Revista presei