Valoarea clubului Valencia CF. Echipa care va lupta pentru marele titlu în LaLiga

Valoarea clubului Valencia CF. Echipa care va lupta pentru marele titlu în LaLiga Emblema Valencia CF. Sursă foto- wikipedia

Valencia CF este unul dintre cluburile tradiționale și de succes din LaLiga, având o istorie bogată și o bază de suporteri loiali. Acest club este cunoscut pentru rivalitatea sa cu alte echipe din Valencia și din întreaga Spanie.

În prezent, Valencia CF continuă să fie un nume important în La Liga și în competițiile europene. Clubul are o echipă de top care este pregătită să reconstruiască succesul de altădată și să urce pe cele mai înalte culmi din LaLiga.

Valoarea clubului Valencia CF

Astfel, la începutul anului 2024, valoarea pe piață a clubului era undeva la 250-300 de milioane de euro. Cu toate acestea, Valoarea estimată a clubului Valencia CF variază în funcție de sursa consultată și de contextul economic actual.

Cu La Ligas, Copa del Reys și patru trofee europene diferite, Valencia Club de Futbol este unul dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din Spania. Este, de asemenea, al treilea cel mai popular club, imediat după inegalabilele Real Madrid și Barcelona, cu peste 50 000 de posesori de abonamente. Reputația excelentă a clubului este susținută de academia sa de tineret, care este considerată una dintre cele mai bune pepiniere de tinere talente din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News
Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Valencia este recunoscută pentru dezvoltarea tinerelor talente prin academie. Sunt foarte mulți jucători de succes care au trecut prin Academia Valencia, cunoscută și sub numele de „Academia de Paterna". Astfel, nume precum David Silva, Juan Mata și Raul Albiol, au avut ca loc de plecare academia celor de la Valencia.

Deși clubul a fost fondat în 1919, acesta s-a mutat pe celebrul stadion Mestalla abia în 1923. Primele două decenii de existență ale clubului nu au fost deosebit de fructuoase, dar lucrurile au început să se schimbe după încheierea Războiului Civil spaniol.

Emblematicul stadion al echipei

Mestalla a găzduit majoritatea meciurilor de pe teren propriu ale Valencia Club de Futbol. Având în vedere numele unuia dintre canalele care irigă orașul, menționarea Mestalla evocă astăzi amintirile unor mari momente sportive. Multe generații de Valencianistas au trecut prin porțile Mestalla, toate unite de o pasiune comună pentru Valencia CF.

Mestalla a fost inaugurat pe 20 mai 1923 cu un meci amical între Valencia FC și Levante FC. A fost începutul unei noi ere, care a însemnat un omagiu pentru vechiul teren, Algiros. Acesta va avea întotdeauna un loc în istorie ca prima casă a clubului.

De la prima utilizare a Mestalla, când Valencia CF nu era încă nici măcar în Primera Division, s-au întâmplat multe. Chiar și atunci, stadionul putea găzdui 17.000 de spectatori, iar în acea perioadă clubul a început să își arate potențialul în campionatele regionale. Acest lucru a stimulat conducerea de atunci să efectueze primele renovări la Mestalla în 1927. Capacitatea totală a acestuia crescuse la 25 000 de locuri înainte de a deveni unul dintre terenurile cele mai afectate din timpul Războiului Civil.

Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Odată ce terenul a fost renovat, Mestalla a fost decorul pentru primul trofeu al VCF: Cupa în 1941. Terenul remodelat a devenit locul de întâlnire al legendarei „Delantera Electrica”, formată din Epi, Amadeo, Mundo, Asensi și Gorostiza, care a ajutat echipa să câștige trei titluri de campion și două cupe. Acești ani de succes sportiv au contribuit, de asemenea, la readucerea Mestalla la gloria sa de odinioară.

Primele rezultate în LaLiga

În perioada postbelică, Valencia a început să se bucure de trofee. Astfel, a câștigat primele sale titluri în La Liga în 1942, 1944 și 1947. Precum și două trofee în Copa del Rey în 1941 și 1948.

În anii 1950, terenul a cunoscut cea mai mare schimbare. A avut parte de un proiect care a dus la construirea unui stadion cu o capacitate de 45.500 de locuri. O problemă a fost întâmpinată atunci când cea mai puternică inundație din istoria Valenciei l-a deteriorat în octombrie 1957. Asta după revărsarea râului Turia. Cu toate acestea, Mestalla nu numai că a revenit la normal, dar a cunoscut unele îmbunătățiri. Stadionul a avut parte de iluminatul artificial inaugurat în timpul Fallas din 1959.

Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Jucător Valencia CF. Sursă foto- instagram

Deși clubul a înregistrat câteva succese în cupă în următoarele două decenii, a trebuit să aștepte sosirea lui Alfredo Di Stefano la club pentru a câștiga al patrulea titlu în La Liga. Acesta a venit în 1970, chiar în primul an al mandatului de manager al lui Di Stefano. Celebrul jucător și antrenor argentinian a condus echipa și la primul și singurul său titlu în Cupa Cupelor în 1980. Asta se întâmpla în al doilea său mandat la club.

Zilele de glorie ale clubului

Zilele de glorie ale Valenciei au venit la începutul mileniului. Mai întâi, însă, a trebuit să renunțe la mentalitatea de învins. Clubul a pierdut două finale consecutive ale Ligii Campionilor, în fața lui Real Madrid în 2000 și Bayern Munchen în 2001. În acest din urmă sezon, clubul a coborât pe locul cinci în La Liga. Asta după ce a petrecut cea mai mare parte a sezonului în fruntea clasamentului. Următorii patru ani au fost mai mult decât compensatorii. Valencia a câștigat două La Ligas în 2002 și 2004 și o Cupă UEFA în 2004.

La scurt timp după aceea, din cauza problemelor financiare tot mai mari, clubul a trebuit să înceapă să-și vândă cei mai buni jucători. Au ales să facă acest lucru pentru a-și reduce datoriile. De asemenea, construcția noului stadion Nou Mestalla a fost blocată din cauza dificultăților financiare. Cu toate acestea, chiar dacă se afla periculos de aproape de zona retrogradării, Valencia a reușit să câștige al șaptelea trofeu Copa del Rey în 2008.

Revista presei