Deciziile de la Chișinău, sfidate din nou de Găgăuzia

Deciziile de la Chișinău, sfidate din nou de Găgăuzia

Ordinul cu privire la deschiderea noului an școlar al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de la Chișinău a fost, și anul acesta, ignorat de Direcția Generală de Educație din Găgăuzia

Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a emis o circulară prin care se dispunea ca prima lecție din anul școlar 2024-2025 să aibă ca subiect de discuție pacea, un Ordin al Direcției Generale de Educație din Găgăuzia prevede ca, în cadrul primei lecții din noul an școlar, profesorii să discute cu elevii despre obținerea statutului de autonomie de către Găgăuzia, ignorând astfel ordinul dat de MEC.

Ordinul Direcției de Educație din Găgăuzia, emis ulterior ordinului MEC

Ordinul emis de Direcția generală a educației a Găgăuziei a fost transmis la data de 21 august.

Ordinul emis de autoritățile de la Comrat prevede că:

Ne puteți urmări și pe Google News
  •  în toate instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză noul an de studii va începe în data de 2 septembrie;
  • careul din curtea școlilor, de la început de an școlar, începe la ora 8,30 și nu va dura mai mult de 45 min din cauza condițiilor climaterice;
  • prima lecție din noul an școlar va fi intitulată „Împreună pentru pace: Găgăuzia ca exemplu de soluționare pașnică a conflictelor”

„Prima lecție a acestui an universitar se va desfășura pe tema: «Împreună pentru pace: Găgăuzia ca model de soluționare pașnică a conflictelor».

Profesorilor clasei li se recomandă să discute cu elevii problemele de istorie a formării autonomiei găgăuze, demonstrând un exemplu de rezolvare pașnică a conflictelor de diversitate etnică, lingvistică și culturală, ca principale componente ale conviețuirii găgăuzilor cu toate popoarele.

Profesorilor li se recomandă materiale didactice adaptate vârstei elevilor. Sunt binevenite invitațiile la adunările ceremoniale și orele de curs ale veteranilor de formare a autonomiei găgăuze”, se arată într-o circulată a Direcției Generale de Educație din Găgăuzia.

Ordinul cu privire la începerea noului an școlar a fost dat de MEC în 14 august

Aceste decizii su fost luate în ciuda faptului că, în data de 14 august, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis un ordin prin care a lăsat la discreția fiecărei instituții de învățământ general publice și private din Republica Moldova decizia privind data începerii noului an școlar – 1 sau 2 septembrie.

Același ordin prevede ca prima lecție din noul an de studii trebuie să aibă genericul „Împreună pentru pace”. Această primă lecție se va organiza și realiza cu ajurorul suportului logistic al Consiliului Europei.

Nu e prima dată când Găgăuzia ignoră Chișinăul

Nu este prima dată când Direcția de Educație din Găgăuzia, zonă condusă de bașcana Evghenia Guțul, o apropiată a condamnatului fugar Ilan Șor, nu ține cont de autoritățile de la Chișinău

Nici anul scolar trecut, 2023-2024 autoritățile din Găgăuzia nu au respectă decizia Ministerului Educației cu privire la activitățile de debut ale noului an de studii.

Ordinul MEC din 2023 dispunea ca prima lecție să fie dedicată subiectului integrării europene. Totuși, autoritățile de la Comrat au dispus ca prima lecție în instituțiile de învățământ general din autonomie să aibă genericul „Republica Moldova și UTA Găgăuzia: trecut, prezent și viitor”.

Revista presei