Ucraina avertizeză Belarus să înceteze acțiunile neprietenoase

Ucraina avertizeză Belarus să înceteze acțiunile neprietenoase OTR-21 Tochka, un exemplu de armă nucleară tactică de fabricație sovietică care ar fi staționată în Belarus. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Belarus a fost avertizat de oficialitățile de la Kiev să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina și să „înceteaze acțiunile neprietenoase”. În caz contrar, au spus ucrainenii, Minskul riscă să se „implice și mai mult în război”.

Belarus ar putea face „greșeli tragice”

Declarația a fost făcută duminică seara. „Avertizăm oficialii din Belarus să nu facă greșeli tragice pentru țara lor sub presiunea Moscovei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean, Dmîtro Ivanovîci Kuleba.

După declarația lui Alexandr Lukașenko din 18 august, mai multe trupe ale forțelor armate belaruse, dar și foști mercenari Wagner, au început să se strângă la granița cu Ucraina. Lukașenko a declarat că mișcarea a venit ca răspuns la masarea de trupe ale Kievului în apropierea graniței cu Belarus.

belarus

belarus / Sursa foto: Twitter

Rapoartele serviciilor de informații ucrainene confirmă că Bielorusia adună „un număr semnificativ de personal, inclusiv forțe de operațiuni speciale, arme și echipamente militare”, precum și mercenari ai fostei companii militare private Wagner din regiunea Gomel din Belarus, la granița cu Ucraina, „sub pretext de exerciții”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kievul nu a întreprins acțiuni neprietenoase împotriva poporului bielorus

Dmîtro Ivanovîci Kuleba, ministerul ucrainean de externe, a declarat: „Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată și nu va întreprinde nicio acțiune neprietenoasă împotriva poporului bielorus”.

La începutul invaziei pe scară largă a lui Putin, din 2022, Ucraina a fost atacată de trupele rusești și prin Belarus, întrucât dictatorul Lukașenko este un aliat al liderului rus Vladimir Putin. Între timp, Rusia a anunțat că a trimis arme nucleare în Belarus, dar nu este clar dacă acestea sunt controlate de Moscova sau de Minsk.

Lukasenko Putin

Lukasenko Putin / Credit line: Sergei Guneyev / TASS / Profimedia

Președintele Alexandr Lukașenko a felicitat Ucraina cu ocazia zilei sale de independență, celebrată în weekend, urându-i poporului ucrainean „un cer pașnic și un acord civil, prosperitate pentru țara lor generoasă și unitate de familie”.

Trupele lui Lukașenko staționate în Belarus, dar lângă Cernobâl

Trupele din Belarus ar fi  staționate într-o zonă din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Asta a făcut ca oficialitățile de la Kiev să avertizeze: „Desfășurarea de exerciții în zona de frontieră și în imediata apropiere a instalației nucleare (..) reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Ucrainei și securitatea globală în general”.

Ministrul  de externe ucrainean a concluzionat: „Avertizăm că, în cazul unei încălcări a frontierei de stat a Ucrainei de către Belarus, statul nostru va lua toate măsurile necesare pentru exercitarea dreptului la autoapărare garantat de Carta ONU. În consecință, toate concentrările de trupe, instalațiile militare, dar și rutele de aprovizionare din Belarus vor deveni ținte legitime pentru Forțele Armate ale Ucrainei”.

Revista presei