Valoarea clubului spaniol Atletico Madrid. Echipa care și-a croit drumul spre cele mai prestigioase competiții

Valoarea clubului spaniol Atletico Madrid. Echipa care și-a croit drumul spre cele mai prestigioase competiții Emblema Atletico Madrid. Sursă foto-facebook

Atletico Madrid este una dintre cele mai renumite cluburi de fotbal din Spania, având o istorie bogată și un palmares impresionant. De-a lungul timpului acest club a devenit una dintre cele mai mari echipe din Spania, alături de Real Madrid și FC Barcelona. Astfel, acești trei giganți au format așa numitul „Big Three” al fotbalului spaniol.

Atletico Madrid este cunoscut pentru stilul său de joc agresiv și bine organizat din punct de vedere defensiv. Echipa are o filozofie bazată pe muncă grea, disciplină, lucru ce dezvoltă un stil de joc esențial în succesul său din LaLiga. Cu toate acestea, Atletico Madrid continuă să fie unul dintre cei mai puternici competitori din LaLiga și din Europa. Ca urmare, echipa va da tot ce are mai bun pe teren pentru a ajunge în fruntea clasamentului în acest sezon.

Valoarea clubului Atletico Madrid

În ceea ce privește valoarea pe piață a clubului Atletico Madrid, acesta variază în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea clubul este estimat la o valoare de aproximativ 547 de milioane de euro. Referitor la stadion, Civitas Metropolitano este una dintre cele mai valoroase infrastructuri sportive din Spania. Estimările recente sugerează că valoarea stadionului este în jurul a 500-600 milioane de euro.

Echipa Atletico Madrid. Sursă foto-wikipedia

Echipa Atletico Madrid. Sursă foto-wikipedia

Atletico Madrid este unul dintre cele mai mari cluburi spaniole de fotbal, chiar dacă existența sa a fost prefigurată de cele mai multe ori de giganții Barcelona și Real Madrid. Clubul Atletico de Madrid a jucat rolul de frate mai mic al Real Madrid, fiind echipa care se străduiește mereu să tulbure ordinea. Clubul a fost, de asemenea, notoriu pentru incidența remarcabil de mare a managerilor concediați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clubul a fost fondat în 1903, sub numele de Athletic Club de Madrid. Fondatorii săi, trei studenți basci care locuiau în Madrid, au considerat clubul o filială de tineret a Athletic Bilbao. Primele tricouri ale clubului, cu cămăși albastre și albe, au fost probabil inspirate de Blackburn Rovers. Opt ani mai târziu aveau să treacă la tricoul roșu și alb și de data aceasta prin influența lui Southampton.

Înfruntarea giganților spanioli

După încheierea războiului civil din Spania, din 1939, Athletic a fuzionat cu un club de fotbal din Zaragoza fondat în același an, Aviacion Nacional. Noul club a fost numit Athletic Aviacion de Madrid. Fuziunea s-a dovedit rapid un succes, deoarece Athletic Aviacion a reușit să câștige prima sa La Liga în 1940 și să își apere titlul în 1941. În 1947, clubul și-a schimbat numele pentru ultima oară. Astfel, de atunci a fost cunoscută sub numele actual de Club Atletico de Madrid.

Prima echipă Atletico Madrid. Sursă foto-wikipedia

Prima echipă Atletico Madrid. Sursă foto-wikipedia

Anii 50 au început bine pentru Atletico Madrid, clubul câștigând încă două titluri în LaLiga sub conducerea argentinianului Helenio Herrera. Cu toate acestea, după plecarea acestuia în 1953, clubul a trebuit să se mulțumească în a fi al treilea cel mai bun club din țară pentru restul deceniului. Astfel, clubul se situa în spatele neatinselor Real Madrid și Barcelona.

Următoarele două decenii au fost dominate de o rivalitate acerbă între două cluburi madrilene, Real și Atletico. În condițiile în care ambele cluburi se bucurau de glorie, derby-ul madrilen a fost văzut ca o luptă între cetățenii bogați și clasa muncitoare. În timpul acestor două decenii, Atletico a reușit să câștige patru La Ligas (1966, 1970, 1973 și 1977). Precum și cinci trofee Copa del Rey (1960, 1961, 1965, 1972, 1976) și o Cupă a Cupelor în 1962.

Controversa semifinalei cupei europene

Sub conducerea lui Juan Carlos Lorenzo, în perioada 1973-1975, Atletico a primit porecla rău sonoră de „animale”. Porecla a venit după semifinala Cupei Europene cu Celtic. Atletico a obținut un rezultat de egalitate fără goluri în deplasare. Cu toate acestea, meciul este amintit mai mult pentru metoda Atletico de a câștiga, care s-a soldat cu trei jucători de la Atletico eliminați.

În ceea ce privește restul jucătorilor, aceștia au văzut cartonașe galbene, iar adversarii au primit 51 de lovituri libere. Atletico urma, după o victorie în manșa secundă, să avanseze în finală și acolo să înfrunte Bayern Munchen. Totul s-a încheiat cu o victorie a nemților.

Clubul a trebuit să aștepte până în 1987, până la numirea lui Jesus Gil în funcția de președinte pentru următoarea sa ascensiune spre proeminență. Chiar dacă Gil a început să cheltuiască sume mari de bani pe achiziții de nume mari, filosofia sa nemiloasă de a schimba antrenorii într-un ritm rapid nu a dat rezultate imediat.

După ce a trebuit să se mulțumească cu două titluri de Copa del Rey în 1991 și 1992, Atletico a câștigat în cele din urmă mult așteptata a noua ediție de La Liga în 1996, urmată de un alt trofeu de Copa del Rey. Domnia lui Gil s-a încheiat în 2000, din cauza numeroaselor procese intentate împotriva sa și a conducerii clubului. Cu o serie de probleme financiare în jurul clubului, Atletico a retrogradat în același an.

Diego Simeone și era de aur a echipei

Numirea lui Diego Simeone ca antrenor principal în 2011 a făcut un lucru care a ajutat clubul să revină pe fostele cărări ale gloriei, fără vedete cu adevărat mari, dar cu ideea de colectivism. Sub conducerea sa, clubul a câștigat Europa League în 2012 și a continuat cu o Copa del Rey în 2013. Precum și cu a zecea sa La Liga în 2014. După victoria echipei în Supercupa UEFA 2018, Simeone a devenit cel mai de succes manager din istoria clubului.

Copa del Rey. Sursă foto- wikipedia

Copa del Rey. Sursă foto- wikipedia

Trofeul care lipsește clubului este cel al Ligii Campionilor. Athletico a fost aproape de a-l câștiga, fiind vicecampion în 2013-2014 și 2015-2016, plus atingerea semifinalelor în 2016-2017.

În ceea ce privește logo-ul, acesta a fost conceput în 1917. El înfățișează un urs care stă pe picioarele din spate și se sprijină de un copac Madrono. De atunci, logo-ul a fost simplificat și are în prezent mai puține dungi albe și roșii decât designul original și, de asemenea, o formă ușor diferită.

Revista presei