Angajați concediați prin WhatsApp. Cât de legală este decizia

Angajați concediați prin WhatsApp. Cât de legală este decizia WhatsApp. Sursa foto: Heiko/ Pixabay

România. Aplicația WhatsApp este una dintre cele mai folosite pentru comunicarea în zilele noastre. Oamenii își transmit mesaje, fotografii, se apelează, iar mai nou sunt chiar concediați prin intermediul său.

Legea permite, încă din anul 2016, ca deciziile de concediere să fie trasmise prin poșta electronică, dacă adresa de e-mail era înscrisă în contractul de muncă. Condiția este ca decizia astfel de comunicată să fie în format PDF, accesibil utilizatorului.

Comunicarea deciziei de concediere prin WhatsApp

O astfel de formă de comunicare are la bază o extindere a sintagmei „poștă electronică” stabilită ca mijloc de comunicare printr-o decizie a ÎCCJ. Într-o astfel de interpretare, aplicația WhatsApp poate fi utilizată și pentru a transmite deciziile de concediere.

În acest sens a fost soluționat un litigiu juridic, în instanță. Dacă angajatul a pus la dispoziție un număr de telefon pe care are o aplicație care permite comunicarea unor documente ce emană din relațiile de muncă, poate primi și decizia de conediere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere dezvoltarea tehnologică și faptul că raporturile de muncă se pot desfășura de la distanță, comunicare între angajat și angajator este posibilă prin Whatsapp. Din punct de vedere procedural concedierea se poate face prin intermediul aplicației.

Codul muncii

Concediere. Sursa foto: dreamstime.com

Decizia luată de instanța de judecată

Curtea de Apel Bacău a concluzionat, la judecata unui litigiu, că utilizarea aplicației WhatsApp de către angajator pentru comunicarea deciziei de concediere reprezintă o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual. Judecătorii au luat în calcul faptul că o astfel de comunicare era obișnuită între angajator și salariați.

Drept urmare, aplicația poate fi utilizată în condițiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanță a acestei forme de comunicare între părți. Curtea nu consideră că ar fi fost necesar ca salariatul să confirme expres primirea acestei corespondențe.

De altfel, judecătorii au atras atenția că o această cale de comunicare poate fi utilizată și în folosul angajatului. Analizând lucrurile în oglindă, prin WhatsApp au fost transmise și informații/documente/solicitări în cadrul relațiilor de muncă.

Instanta

Instanta Sursa: arhiva EVZ

Condițiile în care WhatsApp poate fi utilizat

Judecătorii au precizat că folosirea aplicației poate reprezenta o modalitate de comunicare care poate produce efecte juridice. Însă acest lucru este posibil doar în cazu în care comunicarea prin WhatsApp sunt îndeplinite una din două condiții:

  • Angajatorul a comunicat aceste date de contact;
  • Există o uzanță a acestei forme de comunicare.

În acest caz „utilizarea aplicației WhatsApp de către angajator pentru comunicarea deciziei de concediere individuală emisă potrivit art. 76 din Codul muncii reprezintă o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanșeze curgerea termenului de contestare jurisdicțională a deciziei (...),

în condițiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanță a acestei forme de comunicare intre părți (date fiind înscrisurile de la dosar- f.78-88), fără a fi necesară confirmarea expresă de către salariatul-contestator a primirii acestei corespondențe”, arată instanța de la Curtea de Apel Bacău.

 

Revista presei