Noi detalii despre misiunea lui Coldea în Albania. Ar fi colaborat cu cea mai influentă femeie din țară

Noi detalii despre misiunea lui Coldea în Albania. Ar fi colaborat cu cea mai influentă femeie din țară Florian Coldea. Sursa foto: Captură video

Florian Coldea a fost angajat de premierul Albaniei, Edi Rama, în poziția de consilier extern, dar nu se știe exact cu ce se ocupa. În martie 2023, primul-ministru Edi Rama i-a făcut o propunere președintelui Bajram Begaj, pentru poziția de șef al serviciului secret al statului, SHISH. Cea nominalizată se numește Vlora Hyseni și este nimeni alta decât fosta șefă a serviciilor de informații ale statului Kosovo. Ea a devenit brusc cea mai influentă femeie din Albania.

Ce misiune a avut Florian Coldea în Albania

Hyseni a condus KIA (Kosovo Intelligence Agency) pentru doar șase luni, între decembrie 2020 și iunie 2021. Ea a fost eliberată din funcție la data de 30 iunie 2020, printr-o decizie a președintelui Vjosa Osmani și a premierului Albin Kurti. Motivele deciziei nu au fost făcute publice niciodată.

Florian Coldea la DNA

Florian Coldea. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Florian Coldea ar fi învățat-o

Jurnalistul albanez Gjergj Zefi, apropiat fostului ministru de interne Saimir Tahir, a spus că Vlora Ramush Hyseni ar fi fost pregătită din punct de vedere operativ de Florian Coldea. Generalul SRI ar fi învățat-o pe Hyseni cum să-și implementeze și să-și dezvolte propria rețea de spioni, care să ”intercepteze și să șantajeze șefi de ziare, precum și procurori, polițiști, miniștri sau oameni de afaceri”.

Vlora Hyseni.

Vlora Hyseni. Sursa foto Youtube

Modelul ar fi asemănător cu celui de la FSB (serviciul secret rusesc) și BIA (serviciul secret sârb). Acest model ar fi fost implementat și în România de Florian Coldea.În Albania este ceva normal ca politicienii influenți să finanțeze publicații sau trusturi de presă, pe care să le folosească în interes propriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Albania nu mai colaborează cu generalul SRI

Vlora Hyseni este considerată o figură mai degrabă pro-occidentală, care și-a propus o reformă profundă a serviciului de informații a Albaniei. Prima întâlnire oficială după preluarea mandatului, în iunie 2023, a fost cu ambasadorul Statelor Unite la Tirana, Yuri Kim. Ea ar fi avut o relație apropiată și cu Coldea.

Coldea deține un aviz de securitate (sau certificat ORNISS) care atestă că acesta are acces la informații catalogate drept secret de stat. După ce fostul ofițer a fost pus sub urmărire penală, guvernul albanez a anunțat că nu mai colaborează cu generalul SRI, potrivit Fanatik.

Revista presei