Ligia Deca anunță primele programe universitare în sistem dual, ca în țările dezvoltate

Ligia Deca anunță primele programe universitare în sistem dual, ca în țările dezvoltate Ligia Deca. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu/ EVZ

Prin programele universitare duale, cstudenții vor învăța, dar vor face și practică de specialitate în companii. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, Ligia Deca.

"Am aprobat astăzi înființarea primelor programe de studii universitare de licență în sistem dual. Începând cu luna septembrie, absolvenții învățământului liceal vor putea să se înscrie la 18 programe de licență duală, oferite de universități din țară, inclusiv Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea „Ovidius" din Constanța și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava", a anunțat ministrul Ligia Deca.

O premieră în România

Programele de licență în sistem dual sunt o premieră pentru România, modelul fiind împrumutat din statele care au dezvoltat acest sistem în ultimii ani, cu beneficii reale atât pentru absolvenții care au avut un loc de muncă imediat după terminarea studiilor, cât și pentru companiile partenere universităților care i-au pregătit și angajat.

Ligia Deca a explicat faptul că aceste programe duale sunt concepute să îmbine activitatea didactică de la clasă cu practica de specialitate la operatorul economic. Sistemul dual implică colaborarea strânsă între universități și operatorii economici, cu o pregătire a studenților adaptată cerințelor pieței muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dezvoltarea învățământului dual reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației. Începând cu anul școlar 2029-2030, învățământul tehnologic la nivel preuniversitar se va desfășura exclusiv în sistem dual. Astfel, toți elevii de la liceele tehnologice vor beneficia de această formă de pregătire practică. În mod similar, prin Legea învățământului superior, ruta duală devine completă", a mai precizat liberala.

Amintim că antreprenorii se plâng de ani buni de lipsa personalului calificat. Sunt numeroase companii care și-au arătat disponibilitatea pentru a intra în parteneriate cu liceele tehnologice pentru a pregăti viitorii absolvenți. Aceste companii au acum posibilitatea să pregătească și studenți prin programe duale în parteneriate cu universitățile.

Revista presei