Condiții mai bune pentru locuitorii de la sate. Guvernul a aprobat proiectele selectate în programul „Satul European”

Condiții mai bune pentru locuitorii de la sate. Guvernul a aprobat proiectele selectate în programul „Satul European” Localitate Republica Moldova/Sursa foto: midr.gov.md

Republica Moldova. Locuitorii mai multor localități ale țării vor beneficia de condiţii mai bune de trai. Guvernul a aprobat miercuri lista celor 612 proiecte selectate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024. Acestea au fost incluse în Documentul unic de program pentru anii 2022-2024. Ulterior, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va începe semnarea contractelor de finanțare.

Proiectele vor fi realizate în localități din întreaga țara

Cele mai multe proiecte - 223 prevăd construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare. Alte 128 vizează renovarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice. 57 de proiecte prevăd instalarea iluminatului public. Alte 30 vizează instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile.

Dorin Recean

Dorin Recean/Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova/facebook

„Guvernul construiește bunăstare aici, la noi acasă. Vom continua să mărim acest efort, inclusiv atunci când vom putea accesa și fondurile de preaderare la Uniunea Europeană. Spre asta trebuie să ne orientăm”, a spus premierul Dorin Recean.

De asemenea, vor fi realizate 104 proiecte de construcție sau reabilitare a edificiilor de prestare a serviciilor sociale sau medicale și vor fi restaurate monumente și structuri istorice specifice pentru arhitectura rurală - 70 de proiecte. Proiectele vor fi realizate în toată țara, pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a regiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

748 de dosare depuse la Programul Național „Satul European”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a remarcat că 748 de dosare au fost depuse la Programul Național „Satul European”, ediția 2024.

„Peste 80% din primării din toată țara au participat cu câte un proiect. „Satul European”, ediția 2024, se bucură de un succes și mai mare decât prima ediție, lucru demonstrat și de toți  primarii care au aplicat la acest apel”, a subliniat Andrei Spînu.

Andrei Spînu

Andrei Spînu/Sursa foto: www.facebook.com/midr.gov.md

„Din 2022, când am inițiat Programul național Satul European, s-au investit aproape 1,8 miliarde de lei în 906 localități. Acești bani au fost folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în sate și orașe. La finalul implementării tuturor proiectelor, peste un milion de cetățeni vor avea condiții de viață mai bune”, a afirmat Andrei Spînu.

Astfel, în regiunea nord vor fi realizate 199 de proiecte, regiunea centru - 256 de proiecte, regiunea sud – 130, regiunea Chișinău - 12 proiecte și regiunea UTA Găgăuzia - 15 proiecte.

Valoarea totală a proiectelor constituie circa 2,8 miliarde de lei (circa 140 mil de euro). Contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală va fi de 2,5 miliarde de lei (aproximativ 125 mil euro), iar restul sumei urmează să fie alocată din bugetele locale.

Lista celor 612 proiecte poate fi consultată pe site-ul https://bit.ly/3WEHShs.

Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022, la inițiativa preşedintei Maia Sandu. Prin intermediul acestuia, sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților din țară.

Revista presei