1992, Ioan Stoica inventează Caritas. Prima țeapă care i-a lăsat faliți pe mulți români

1992, Ioan Stoica inventează Caritas. Prima țeapă care i-a lăsat faliți pe mulți români

În 1992, Ioan Stoica a deschis compania Caritas, declarativ, pentru a „ajuta” financiar populația României care se confrunta cu tranziția dificilă a anilor`90. Bani nu prea erau, fiecare dorea să o ducă mai bine, așa că româii s-au repezit grămadă la momeală.

Momeală bine gândită de altfel. Caritas promitea un câștig uriaș: 800% față de suma depusă, în doar 3 luni. Au existat și oameni care și-au vândut apartamentele ca să le ”joace” la Caritas. În fine, Stoica a înșelat 4 milioane de oameni. Socotelile momentului spun că banii care au trecut prin Caritas au fost aproximativ 3 miliarde de dolari. Schema Caritas era, de fapt, o schemă Ponzi.

Ce este o schemă Ponzi

Acest model de afaceri fraudulos a fost utilizat prima dată de emigrantul italian Charles Ponzi în anul 1919.

Dorința de înavuțire rapidă îi împinge pe Ponzi sa inventeze o schemă de câștiguri ușoare. Charles a fondat compania The Securities Exchange, în care „participantul” investea 1.000 de dolari, iar compania promitea că îi va plăti 1.500 de dolari în 90 de zile. Deci 50% în 3 luni. De unde veneau acești bani?  În realitate, nu se efectua nicio investiție, iar „profitul” era luat din banii noilor participanți. În 1920, piramida s-a prăbușit, dar Charles s-a îmbogățit în acest fel cu 20 de milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milă și nu prea

Revenind la schema lui Stoica, trebuie spus că numele schemei a fost bine gândit, “caritas” însemnând „milă” în limba latină. Acest cuvânt era în consonanță cu numele organizațiilor caritabile mondiale. Inspira încredere.

Cum scriam, Caritas promitea un câștig uriaș: 800% față de suma depusă, în doar 3 luni. Depozitele în sine au fost inițial limitate la echivalentul în lei a 50 USD. Apoi suma minimă a crescut la 100 USD, iar cea maximă la 800 de dolari.

Deși pe atunci aceste sume erau uriașe, Caritas a devenit rapid foarte popular.

Culmea, dus de nas a fost și Gheorghe Funar, personaj politic important la acea vreme, cu aspirații la postul de Președinte al României.

Ca primar al municipiului Cluj-Napoca  a închiriat către organizația Caritas un spațiu imobiliar aparținând administrației locale. Se mai spunea, în epocă, cum că același Funar a plătit unui ziar local pentru a publica periodic liste cu oamenii „norocoși” Adică cei care și-au înmulțit investițiile de opt ori.

În august 1994 piramida s-a prăbușit

Până la faliment, Caritas a atras circa 3 miliarde de dolari. Dar iar în cele mai bune zile ale sale, organizația a deținut o treime dintre toate bancnotele românești aflate în circulație.

Trimis în judecată pentru fraudă, Ioan Stoica a fost condamnat în 1994 de Tribunalul Cluj la 7 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusă la doi ani după ce a făcut apel. În final, el a ispășit numai un a și jumătate î pușcărie.

În 1996 și 2014, Funar a candidat pentru funcția de președinte al României, dar a pierdut de fiecare dată. La ultimul scrutin Funar a obținut 0,47% din totalul voturilor exprimate.

Revista presei