Pompierii din Republica Moldova, care au luptat cu urgia din Grecia, și-au încheiat misiunea. Cum au fost recompensați

Pompierii din Republica Moldova, care au luptat cu urgia din Grecia, și-au încheiat misiunea. Cum au fost recompensațisursa: Facebook

Republica Moldova. Final de misiune pentru zeci de pompieri din Republica Moldova, care în această vară au fost detașați în Grecia. Acolo unde au avut de-a face cu fenomenul incendiilor de vegetație, care terorizează Elada în fiecare an, în această perioadă.

Revenirea în țară a prilejuit și o festivitate, dedicată celor 40 de pompieri. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Interne, care a acordat diplome pentru cei care au avut de înfruntat incendiile teribile din Grecia.

Misiune extremă pentru pompierii din Republica Moldova, care s-au luptat cu incendiile din Grecia

„Mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene este un mecanism care ne dă posibilitatea să demonstrăm că noi avem aceleași valori – valori de constituire a Uniunii Europene. Una dintre aceste valori este solidaritatea. Noi suntem solidari cu acei care au nevoie de ajutor”, a afirmat Adrian Efros, ministrul de Interne din Republica Moldova.

Unul dintre pompieri a explicat ce a însemnat această misiune dificilă, pentru el, pentru colegii săi, dar și pentru țara sa. Extrem de dificilă a fost intervenția în zonele muntoase, din cauza vântului puternic și al temperaturilor insuportabile.

„Sunt mândru că am avut posibilitatea să particip la prima misiune a Republicii Moldova în calitate de plin al mecanismului de protecție civilă. A fost o provocare, pentru Republica Moldova, acest tip de misiune din cauza specificului incendiilor forestiere din Republica Elenă”, a spus pompierul. Care a completat:

„Una dintre cele mai mari provocări pe care le-am avut în misiune au fost zonele muntoase, vântul puternic și temperaturile foarte înalte.”

Opt incendii stinse

Vitală a fost organizarea, astfel încât toți participanții la stingerea incendiilor să fie în siguranță, pentru a nu-și pune viața în pericol.

„În calitate de conducător a fost pentru mine o mare provocare din motiv că a trebuit să colaborez atât cu toate echipele internaționale, cât și cu echipa noastră. Erau momente când incendiile devastatoare se propagau cu foarte mare repeziciune și trebuia să am grijă ca fiecare membru al nostru să fie în siguranță”, a explicat unul dintre coordonatorii acțiunilor de stingere a incendiilor.

Echipa IGSU a participat la stingerea a 8 incendii și a efectuat 19 misiuni de patrulare, conform n4.md.