Alertă de inundații în țară. Zonele vizate

Alertă de inundații în țară. Zonele vizate Inundații. Sursă foto: Unsplash

România. Hidrologii au anunțat o alertă privind riscurile de inundații în diverse regiuni din Ardeal și Moldova, pentru duminică, 18 august. Conform prognozelor, există posibilitatea ca nivelul apei pe unele cursuri de apă să treacă de cotele de atenție stabilite. În acest context, a fost emis un cod galben de inundații, semnalând atenția sporită necesară în aceste zone.

Alertă de inundații în țară. Zonele vizate

Hidrologii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor atrag atenția că, din cauza condițiilor meteorologice actuale și a prognozei pentru următoarele 24 de ore, există riscuri semnificative de inundații. Precipitațiile anticipate pot provoca scurgeri considerabile pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri în anumite râuri din zonele afectate.

În contextul acestui avertisment, este așteptată o posibilă depășire a cotelor de atenție în bazinele hidrografice menționate.

Inundații

Sursă foto: Unsplash

Cod galben de inundații

Codul galben emis pentru duminică va fi în vigoare până la miezul nopții, indicând o posibilă amenințare de inundații în diverse zone ale țării. Regiuni precum bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Someșul Mare sunt deosebit de vulnerabile în fața acestui fenomen, în special în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud. De asemenea, alte râuri importante, inclusiv Someșul Mic, Arieș, Suceava, Moldova și Bistrița, vor experimenta creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor, cu riscuri de inundații locale în sectoarele afectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul acestui avertisment, autoritățile locale sunt sfătuite să monitorizeze îndeaproape evoluția condițiilor hidrometeorologice și să ia măsuri preventive pentru a proteja infrastructura și comunitățile.

Ce fenomene pot avea loc în acest interval

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor atrage atenția asupra riscurilor de scurgeri intense pe versanți și torenți, precum și a posibilelor viituri rapide pe râurile mici.

Aceste fenomene, care pot cauza inundații locale, sunt deosebit de probabile și intense în județele Maramureș, Suceava și Neamț.

 

Revista presei