Virusul West Nile se răspândește. Şapte cazuri confirmate până la jumătatea lunii august

Virusul West Nile se răspândește. Şapte cazuri confirmate până la jumătatea lunii august Țânțari. Sursa foto: Himas Rafeek/ Pixabay

România. Virusul West Nile se răspândește cu rapiditate în țară, iar, conform unui raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), șapte cazuri au fost detectate între lunile iunie și august.

Conform celui mai recent raport emis de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) al INSP, în perioada de monitorizare a infecției cu virusul West Nile, care a început pe 3 iunie și s-a încheiat pe 14 august, au fost raportate șapte cazuri.

Șapte cazuri de infectări cu virusul West Nile

Dintre acestea, șase au fost confirmate, iar unu a fost considerat un caz probabil de infecție cu virusul West Nile.

Cazurile au fost înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani (două cazuri), 60 și 69 de ani (două cazuri) și 70 și 79 de ani (trei cazuri).

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre pacienți, șase sunt bărbați și una este femeie, cinci dintre ei fiind din mediul urban și doi din mediul rural.

Cele mai multe cazuri sunt în municipiul București, cu un total de două cazuri. Alte cazuri au fost raportate în județele Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Giurgiu, Mureș și Satu Mare, fiecare având câte un caz.

De asemenea, un caz de infecție cu virusul West Nile, cu expunere în Milano, Italia, a fost raportat de DSP Dâmbovița, debutând în săptămâna 27.

Virus

Virus. Sursa foto: Thor Deichmann/ Pixabay

Oamenii trebuie să se ferească de țânțari

Se recomandă populației să evite contactul cu țânțarii prin purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi.

Este important să folosească produse repelente pentru țânțari și să prevină intrarea acestora în locuințe, instalând plase de protecție.

De asemenea, se recomandă desecarea bălților de apă din apropierea casei și eliminarea recipientelor care acumulează apă stătută, precum și curățarea regulată a gunoiului menajer, potrivit News.ro.

Simptomele care pot sugera o infecție cu virusul West Nile

În mod normal, simptomele sunt ușoare și includ febră, dureri de cap, ocazional amețeli sau dureri musculare temporare.

Țânțari, West Nile

Țânțari. Sursa foto: Adina Voicu/ Pixabay

Doar în cazuri rare se poate ajunge la encefalită sau meningită atunci când pacientul ajunge la spital.

Deoarece nu există un tratament specific pentru infecție și nici vaccin disponibil, specialiștii ne sfătuiesc să ne protejăm împotriva țânțarilor cum putem mai bine.

Revista presei