Epoca lui Traian Băsescu. Cum i-a lăsat fostul președinte țara lui Iohannis
- Jalba Claudia
- 16 august 2024, 23:15
Traian Băsescu a fost președintele României între 2004 și 2014, conducând țara printr-o perioadă de transformări politice și economice semnificative. În timpul mandatelor sale, România a aderat la Uniunea Europeană și a trecut printr-o dublare a PIB-ului, dar și prin criza economică globală.
La final de mandat, în 2014, mai mulți oameni de afaceri au făcut bilanțul „epocii Băsescu”.
Ion Țiriac, unul dintre cei mai influenți și bogați oameni de afaceri din România, a vorbit despre mandatele președintelui Băsescu. El a spus: „Un om puternic. Un om cu influenţă şi la bine şi la rău. Probabil că România ar fi beneficiat mult mai mult de pe urma acestor două mandate dacă am fi avut o republică prezidenţială şi nu una parlamentară.“.
România în epoca lui Traian Băsescu
În timpul mandatelor lui Traian Băsescu, PIB-ul României s-a dublat în termeni nominali. Exporturile și salariul mediu au crescut semnificativ. Rețeaua de autostrăzi a crescut de trei ori, adăugând 431 de kilometri în plus față de 2005. Totuși, lipsa locurilor de muncă și dezindustrializarea au forțat peste 2,3 milioane de români să plece la muncă în străinătate.
Băsescu a subliniat că: „Astăzi politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor sănătate asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru în câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român.“
România a încheiat epoca Băsescu cu un PIB dublu în termeni nominali. Avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al justiției, l-a descris pe Băsescu drept „cel mai bun om politic din România, un om politic curajos, care ştie ce înseamnă singurătatea căpitanului de cursă lungă“.
Mandatele lui Băsescu au fost marcate de arestarea sau anchetarea a 18 foști miniștri. Totodată, în această perioadă, România a aderat la Uniunea Europeană, începând cu 2007.
Radu Merica, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, a recunoscut că „Meritul preşedintelui Băsescu este că a contribuit la îmbunătăţirea sistemului judiciar, pentru că a ridicat permanent această temă“.
Un deceniu la cârma țării
Dragoș Anastasiu, proprietar al grupului Eurolines, a apreciat că cei 10 ani au fost în general buni pentru România, deși țara a fost afectată de condițiile externe. El a declarat că „Businessul meu a crescut de 5 ori în această perioadă“.
Bogdan Drăgoi, consilierul pe probleme economice al președintelui Băsescu, a spus că „cei zece ani au fost caracterizaţi de prosperitate“. Drăgoi este fiul lui Dan Drăgoi, un influent lider al comerțului exterior în anii ’90 și apropiat al politicienilor, în special din PDL.
Mihai Daraban, președintele de atunci al Camerei de Comerț și Industrie, a spus că deceniu sub mandatul lui Băsescu „a fost perfect din punctul de vedere al traiectoriei internaţionale pe care a aruncat România“.
Cu toate acestea, indicatori precum gradul de urbanizare aproape că au stagnat în „era Băsescu“. Natalitatea a scăzut la cel mai redus nivel de după al Doilea Război Mondial. Aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv ratat.
S-au tăiat pensii și salarii
Salariile profesorilor și medicilor au fost afectate în această perioadă. În 2005, profesorii câștigau cu 8% mai mult decât salariul mediu pe economie, iar medicii aveau 91% din acest salariu.
În 2013, situația s-a inversat, iar aceste categorii profesionale au primit salarii mai mici cu 10% decât restul salariaților.
Industria a suferit și ea. Producția de oțel a scăzut la 3 milioane de tone anual, de la 6 milioane de tone în 2005. Vânzările de mașini noi au scăzut dramatic, de la 215.000 de unități în 2005, la doar 60.000 în 2013.
Investițiile străine au fost și ele afectate. În 2008, acestea au atins un vârf de 10 miliarde de euro. În timpul crizei, au scăzut la 2 miliarde de euro, potrivit Zf.