Război în Israel, ziua 315. A început o nouă rundă de negocieri fără Hamas

Război în Israel, ziua 315. A început o nouă rundă de negocieri fără Hamas Demisie la nivel înalt în Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 315. A început o nouă rundă de negocieri fără Hamas. SUA, Qatarul, Egiptul și Israelul s-au întâlnit la Doha în încercarea de a preveni escaladarea luptelor într-un conflict regional la nivelul Orientului Mijlociu.

Război în Israel, ziua 315. A început o nouă rundă de negocieri fără Hamas

O nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului în Gaza a început, cu scopul de a preveni escaladarea conflictului într-un război regional. Bilanțul morților în teritoriul palestinian a ajuns la 40.000, conform autorităților sanitare locale. Discuțiile sunt mediate de SUA, Qatar și Egipt, însă gruparea Hamas nu participă direct, ceea ce reduce șansele de progres.

Deși luna trecută Hamas și Israelul au convenit asupra unui plan propus de Joe Biden, ambele părți au solicitat modificări, ceea ce a blocat negocierile. Printre subiectele controversate se numără prezența trupelor israeliene la granița cu Egiptul și secvența eliberării ostaticilor, lăsând discuțiile într-un impas.

Tensiunile au crescut după asasinarea unui comandant Hezbollah și a liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh, evenimente care riscă să transforme conflictul din Gaza într-un război regional. Se speră că o încetare a focului ar putea preveni represaliile din partea Iranului și Hezbollah, însă un acord imediat pare improbabil din cauza divergențelor majore între părți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite au desfășurat forțe militare în Orientul Mijlociu pentru a proteja Israelul de posibile atacuri, în timp ce negocierile continuă. În ciuda acuzațiilor la adresa lui Benjamin Netanyahu că ar sabota discuțiile, prim-ministrul Israelului a extins mandatul echipei de negociere, iar Hamas a reafirmat cererile sale înaintea reluării dialogului.

Ismail_Haniyeh_lider_Hamas

Ismail Haniyeh Photo: Abed Rahim Khatib | Dreamstime.com

Liderul palestinian Abbas spune parlamentului turc că va merge în Gaza

Război în Israel, ziua 315. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat în fața legislatorilor turci că va rămâne alături de poporul palestinian, chiar dacă aceasta îi va pune viața în pericol. El a promis că va merge în Fâșia Gaza asediată, în contextul în care numărul morților palestinieni din conflictul cu Israelul a depășit 40.000. Abbas a deplâns lipsa de reacție a comunității internaționale în fața suferinței din Gaza.

În discursul său, Abbas a subliniat angajamentul său față de poporul palestinian, declarând că viața sa nu este mai valoroasă decât cea a copiilor din Gaza. Deși nu a specificat când sau cum va ajunge în Gaza, teritoriul este supus unei blocade israeliene stricte. Abbas a accentuat că lupta pentru Gaza este fie o cale către victorie, fie către martiriu.

„Este fie victoria, fie martiriul”, a declarat Abbas, în vârstă de 88 de ani, în fața parlamentarilor turci.

Abbas a abordat și relațiile tensionate dintre mișcarea sa Fatah și Hamas, făcând apel la unitate în fața adversităților comune. De asemenea, el a menționat eforturile de reconciliere dintre Fatah și Hamas, inclusiv întâlnirile recente de la Beijing. Abbas a reiterat că Gaza este o parte esențială a statului palestinian unificat și că poporul palestinian nu va ceda niciodată.

În final, președintele palestinian a mulțumit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru sprijinul oferit și a cerut responsabilitate pentru abuzurile comise de Israel în Gaza. El a promis că ucigașii și criminalii de război vor fi aduși în fața justiției, angajându-se să continue lupta pentru dreptate în Palestina.

„Ucigașii și criminalii de război nu vor scăpa de pedeapsă, iar noi ne vom continua lupta și lupta pentru a obține dreptate în Palestina”, a spus el.

Război în Israel, ziua 315. Un oficial israelian afirmă că războiul cu Iranul este „inevitabil” și că SUA ar trebui să atace acum

„Este inevitabil”, a declarat pentru Newsweek Fleur Hassan-Nahoum, trimis special al Ministerului israelian de Externe, referindu-se la posibilitatea iminentă a unui război cu Iranul, în condițiile în care tensiunile regionale amenință să dea naștere unei escaladări grave.

Predicția de rău augur vine în contextul în care Iranul amenință să se răzbune pe Israel pentru uciderea nereclamată a șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în urmă cu două săptămâni, la Teheran. De atunci, Statele Unite s-au străduit să evite o ripostă majoră, împingându-i atât pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pe succesorul lui Haniyeh, Yahya Sinwar, către o încetare a focului în războiul lor din Gaza.

Odată cu începerea joi a unei noi runde de discuții blocate de mult timp, Hassan-Nahoum, fostul viceprimar al orașului sfânt Ierusalim, care se află în centrul conflictului israeliano-palestinian de zeci de ani, acum în plină criză mortală, a declarat că retorica Iranului a creat o „atmosferă foarte grea în Israel”.

Revista presei