Ai programată o vacanță în Italia? Autoritățile au impus noi restricții pentru turiști

Ai programată o vacanță în Italia? Autoritățile au impus noi restricții pentru turiști Italia. Sursă foto: Wikimedia

Sărbătorile romane de vis ar putea fi mai degrabă un coșmar pentru toți cei care vizitează Italia în următoarele câteva zile. Se așteaptă ca un număr atât de mare de persoane să ajungă în destinațiile populare ale țării în preajma unei sărbători importante. Astfel,  au fost instituite măsuri speciale pentru a ține turiștii sub control.

Ministerul Turismului din Italia spune că 13 milioane de turiști vor călători în țară în jurul datei de 15 august. La acest moment, națiunea sărbătorește „Ferragosto”. Este o sărbătoare antică instituită de fondatorul Imperiului Roman, Augustus, pentru a oferi muncitorilor o pauză. De asemenea, se suprapune cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Noi restricții pentru turiști în Italia

Adăugați la aceste evenimente milioanele de turiști care vin din afara țării. Veți avea parte de haosul, comportamentul neadecvat și accidentele nefericite care țin în mod regulat prima pagină a ziarelor atât în Italia, cât și în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care multe locuri turistice invocă noi reguli și tehnologii pentru a încerca să controleze haosul.

De pe insula Sardinia până în Puglia, accesul la multe plaje populare se acordă acum doar prin rezervare pe o aplicație. Măsura vine în încercarea de a controla numărul de persoane care vizitează zonele. Între timp, materialele plastice, fumatul și, în unele cazuri, chiar prosoapele și scaunele au fost interzise pe nisip.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele plaje de pe insula Sardinia au înregistrat un număr record de turiști în această vară. Aici, autoritățile au interzis utilizarea pietrelor pentru ancorarea umbrelelor de plajă. Comunitățile Santa Teresa di Gallura și Sant'Antioco spun că cei care nu se conformează vor fi amendați cu 500 de euro.

Tot în Sardinia, primarul orașului Olbia din nord-estul țării a interzis înotul până târziu în noapte. De asemenea, este interzisă camparea pe plajă, focurile de tabără și chiar utilizarea de scaune și prosoape. Scopul principal este de a limita petrecerile nocturne. Deși termenul limită de 5 dimineața pentru oprirea muzicii ar putea părea excesiv de generos pentru unii.

Fără muzică

În alte părți, regulile sunt mai stricte. În Sassari, în nord-vestul Sardiniei, muzica trebuie să înceteze la ora 02:00. În enclavele turistice Platamona, Porto Ferro și Argentiera, ora limită este 03:00, conform unei ordonanțe publicate de primarii insulei.

La Roma, Florența și Veneția, au fost instalate semafoare temporare ca măsură de control a mulțimii în zonele cu trafic pietonal intens. Scopul este de a împiedica oamenii să își facă selfie-uri și să blocheze circulația. Pe Coasta Amalfi, autoritățile vor reglementa numărul de vehicule ce blochează drumurile pitorești. Acest lucru se va realiza prin limitarea alternativă a numerelor de înmatriculare pare sau impare de la intrarea pe anumite străzi mici.

Închiderea traseelor

Insula Capri va lua exemplu de la Veneția, care a introdus o taxă de intrare pentru turiști la începutul acestui an. Destinația va percepe o taxă de aterizare dublă față de cea obișnuită pentru sosirile din timpul weekendului aglomerat. Unele destinații montane din regiunea Trentino din nordul Italiei folosesc monitoare. Scopul este de a urmări fluxul de excursioniști. De asemenea, se vor închide traseele care devin prea aglomerate, potrivit guvernului regional.

De-a lungul coastei rivierei mediteraneene din nord-vestul Liguriei, Augusto Sartori, gradul de ocupare a hotelurilor a ajuns la 99%. Iar regiunea a fost efectiv epuizată cu ocazia „Ferragosto”. Chiar și evadarea pe mare nu mai este o opțiune pentru cei care nu au făcut rezervări în avans.

Sectorul italian al turismului de croazieră estimează că vor fi peste 65.000 de pasageri în Genova în cele două săptămâni înainte și după 15 august. În Civitavecchia, lângă Roma, sunt așteptați aproximativ 59.000 de pasageri ai navelor de croazieră în aceeași perioadă. La Napoli, vor fi 45.000, iar la Bari aproximativ 25.000 de pasageri vor debarca pentru a se alătura celebrării.

Problema turismului excesiv

Ministrul italian al Turismului, Daniele Santache, a calificat problema turismului excesiv drept „blasfemie”. Dar, a insistat că Italia a început să se ocupe de aceasta, pregătindu-se pentru creșteri majore ale numărului de vizitatori.

„Excesul de turism este o blasfemie pentru mine. Problema este gestionarea și guvernarea acestuia. Pregătim terenul pentru provocările viitoare, de la Milano-Cortina [Jocurile Olimpice de iarnă din 2026] la Jubileu [un festival religios din 2025 la Roma]. Va fi o oportunitate de a face cunoscute realitățile vieții italiene. Dar și de a construi oferte turistice diversificate și a pune în valoare satele noastre minunate”, a declarat aceasta.

Italia, la fel ca multe alte locuri din lume, se confruntă cu probleme legate de turismul excesiv în timpul sezonului de vârf. O problemă care poate afecta negativ atât calitatea vieții localnicilor, cât și calitatea vacanțelor vizitatorilor. Ceea ce, probabil, nu este ceea ce și-a imaginat împăratul Augustus atunci când a desemnat sărbătoarea din mijlocul verii, conform Yahoo News .

Revista presei