Blocul Naţional Sindical, avertisment legate de recalcularea pensiilor: Se face într-o grabă periculoasă

Blocul Naţional Sindical, avertisment legate de recalcularea pensiilor: Se face într-o grabă periculoasă Pensii. Sursa foto: Facebook/ BNS

Blocul Național Sindical a lansat un avertisment legat de majorarea pensiilor și aplicarea noii formule de calcul. Conform reprezentanților BNS, numeroase decizii ar putea fi emise greșit, în contextul în care procedura a fost aplicată într-un timp scurt. Criticile vin la scurt timp după ce șeful Casei Naționale de Pensii a anunțat că majoritatea documentelor au ajuns deja la  Poșta Română.

Blocul Național Sindical, critici legate de majorarea pensiilor

BNS a atras atenția asupra procedurii de recalculare, precizând că aceasta ar putea duce la blocarea activității la nivelul caselor de pensii.

„Considerăm că, în acest moment, Casa Naţională de Pensii gestionează deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorând drepturile câştigate de pensionari în instanţă şi realitatea din teren. Recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat şi capabil să valorifice hotărârile judecătoreşti definitive", potrivit comunicatului transmis de BNS.

Pensii, Blocul Național Sindical

Pensii. Sursa foto: Pixabay

Sistemul informatic folosit de CNPP nu este adaptat actualelor cerințe

Reprezentanții Blocului Național Sindical spun că Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta se referă la soluționarea anumitor probleme legate de drepturile foștilor angajați din domeniul protecției, precum și din cel al energiei electrice. Cu toate acestea, sistemul informatic folosit de CNPP nu este adaptat pentru a lua în calcul și hotărârile judecătorești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deşi Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial atât pentru instanţele de judecată, cât şi pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urmă nu au dat curs soluţionării favorabile a cererilor pensionarilor care se regăsesc în situaţia reglementată, ignorând cele stabilite de către instanţa supremă”, arată sursa.

Din acest motiv, mii de pensionari s-ar afla în imposibilitatea de a beneficia de drepturile privind recalcularea pensiei.

Blocul Național Sindical, avertisment legat de marea recalculare

Potrivit BNS, situația se aplică și în cazul celor care au lucrat în domeniul silviculturii.

„Este evident că nici programul informatic pe baza Legii nr. 263/2010 nu poate fi actualizat într-un timp atât de scurt pentru a reflecta corect noile condiţii speciale de muncă", conform sursei.

În acest context, reprezentanții BNS susțin că inechitățile din sistem nu ar putea fi rezolvate.

„Ne confruntăm cu adâncirea inechităţilor, care îi vor afecta disproporţionat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite", a arătat BNS.

Din acest motiv, numeroși pensionari ar putea depune cereri de recalculare, fapt care ar duce la blocarea activității la nivelul caselor de pensii.

Conform anunțului făcut de CNPP, o parte dintre deciziile de pensionare au ajuns la Poșta Română. Acestea vor fi distribuite în a doua parte a lunii august.

Revista presei