Ce valoare a atins salariu mediu net în România. Ce arată datele INS
- Daniela Popescu
- 13 august 2024, 21:55
Ce valoare a atins salariu mediu net în România. Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei în luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei faţă de mai 2024, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, salariul mediu net în România se menţine de patru luni consecutiv, la peste 1.000 de euro lunar, cu creşteri de 10% în prima parte a anului 2024. Evoluția pozitivă este rezultatul avansului economiei, prin investițiile fără precedent asumate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, dar și al măsurilor inițiate de PSD de a crește nivelul salariului minim.
Câştigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna anterioară. Potrivit INS, în luna iunie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, indicele câştigului salarial real a fost 107,2%, iar câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în iunie 2024 faţă de luna mai 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2024.
Nivelul salariului mediu susține demersul asumat de PSD de a finaliza procesul de adoptare a salariului minim European
Cele patru luni consecutive cu un salariu mediu de peste 1.000 de euro confirmă și faptul că România se află pe drumul corect pentru finalizarea procesului de adoptare a salariului minim european, asumată de PSD, al cărui obiectiv este ca avansul economiei să se reflecte și în creșterea nivelului de trai al tuturor românilor.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a majorat, de la 1 iulie, salariul minim brut la 3.700 de lei, și a stabilit ca valoarea acestuia să crească la peste 4.000 de lei de la 1 ianuarie 2025 ca efect al mecanismului de calcul al salariului minim european. Decizia Executivului este susținută de susținută de datele INS încă din prima jumătate a acestui an.
Astfel, dacă ne raportăm la luna iunie, potrivit proiectului de lege privind implementarea salariului minim European, nivelul salariului minim brut atinge deja 4.240 lei. Reamintim, actul normativ votat de Executiv pe 21 iunie stipulează că valoarea salariului minim brut pe economie nu poate să fie mai mică de 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel național.
Politicile PSD concretizate în creșterea puterii de cumpărare a românilor se vede în valorile record ale consumului
Măsurile susținute de PSD și implementate de Executivul condus de Marcel Ciolacu au făcut ca veniturile românilor să crească substanțial, iar inflația să se atenueze constant, ajungând la 4,9% în luna iunie a acestui an, pentru care există și date INS privind salariile.
În plus, prin politicile sociale implementate de PSD, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește valoarea salariului din perspectiva parității de cumpărare. Măsurile-cheie precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii, care dețin o cotă importantă din cheltuielile românilor.
Rezultatul pozitiv concret al strategiei social-democraților de a crește nivelul de trai al românilor este reliefat de datele Eurostat, care arată că România a înregistrat în luna iunie cea mai mare creştere anuală a vânzărilor din comerţul cu amănuntul din UE. De asemenea, potrivit INS, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în primele şase luni ale anului o creştere de 8,1% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, aceasta fiind a treia cea mai mare valoare din ultimul deceniu.
Acest avans s-a înregistrat pe fondul creşterilor la vânzările de produse nealimentare cu 13%, la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 5,5%, şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 3,9%.
În luna iunie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 9,4%, serie brută, comparativ cu luna iunie 2023, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 11,9%, la vânzările de produse alimentare cu 6,2% şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 9,7%.