Politologul Vladislav Kulminski dezvăluie obstacolele și provocările înfruntate de Republica Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană. VIDEO

Politologul Vladislav Kulminski dezvăluie obstacolele și provocările înfruntate de Republica Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană. VIDEOPodcast „Esențial”. Sursă foto: Youtube

Astăzi, 13 august, a fost difuzată o nouă ediție a podcastului „Esențial” pe canalul de YouTube „Hai România”. Invitatul special a fost Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și fost vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova. Podcastul a fost moderat, ca de obicei, de Sorin Andreiana, redactorul-șef al Revistei Capital.

În cadrul discuției, au fost abordate subiecte de actualitate pentru politica și statutul Republicii Moldova la european. O parte a dialogului s-a axat pe obstacolele și provocările înfruntate de Republica Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană.

Provocările sistemului instituțional din Republica Moldova

Unul dintre subiectele de discuție relevante pentru contextul politic în care Republica Moldova se află a fost legat de negocierile pentru aderarea la UE.

Însă, mai mult decât atât, discuția s-a axat pe cele mai complicate puncte din cadrul acestor negocieri.  Vladislav Kulminski și-a prezentat punctul de vedere, precizând: „Instituțiile, sistemul instituțional... sistemul de guvernare va fi cel mai complicat. Și aceasta este tema numărul unu. Acolo, toate teme de negocieri au fost împărțite în patru capitole. Primul este, așa numitul fundament sau chestie de bază. Și aici este vorba despre justiție, despre sistemul de guvernare. Este vorba despre eficacitatea instituțiilor, care acum în Republica Moldova, lasă mult de dorit. Fără doar și poate.”

Întrebat despre aspectele care ar trebui schimbate la sistemul de guvernare, Vladislav Kulminski a precizat că foarte multe lucruri au nevoie de îmbunătățire.

Pentru a înțelege mai bine, el a oferit un exemplu concret: „Un minister trebuie să gestioneze un domeniu și un minister trebuie să implementeze anumite sarcini. Pentru a face acest lucru ai nevoie de o structură care va gestiona aceste sarcini și le va implementa. Tu ai nevoie de o anumită cantitate de bani și de anumite reguli care vor guverna întregul sistem. Deci este vorba despre crearea unui minister eficient, funcțional. Și chestia aceasta nu funcționează în Republica Moldova.”

Reforma instituțională, cheia integrării în UE

În cazul celor trei domenii rămase, pe lângă cel deja menționat, Vladislav Kulminski a clarificat situația acestora. „Celelalte trei deja sunt domenii mai specifice. De la comerț extern până la sistemul de achiziții publice, transport. Sunt multe domenii diferite. Sunt 35 de capitole care în Republica Moldova trebuie să fie aduse la standarde europene. Și este un volum de lucru foarte mare.

Aici un lucru foarte important ține de faptul că Republica Moldova este o țară mică. Dacă tu reușești  cu crearea instituțiilor, dacă ai succes în îndeplinirea acestor cerințe de la primul capitol fundamental, atunci restul vor merge mult mai ușor. Republica Moldova nu are, de exemplu, agricultura care ar putea crea amenințări pentru restul Uniunii Europene. Sau un sector industrial. Republica Moldova este o țară mică” a explicat Vladislav Kulminski.

În cadrul discuției, cei doi au analizat durata estimată a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comparând perioada de timp a aderării României, Vladislav Kulminski și-a exprimat opinia vizavi de acest subiect. „Cred că se vor încheia mai repede. Noi trăim într-un alt context geopolitic. Și contextul geopolitic contează. Foarte mult depinde de cum se va termina războiul în Ucraina” a spus invitatul.

Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi vizionată AICI.