Bilanț prost pentru România, la Jocurile Olimpice. Mulți bani irosiți

Bilanț prost pentru România, la Jocurile Olimpice. Mulți bani irosiți Jocurile Olimpice. Sursa foto: pixabay.com

Jocurile Olimpice de la Paris par a fi reușită pentru delegația României, dacă vom compara bilanțul de la edițiile precedente. De exemplu, la Jocurile Olimpice de la Tokyo românii au obținut patru medalii: una de aur, la dublu vâsle feminin și şi trei medalii de argint, la spadă.

Jocurile Olimpice de la Paris nu au fost chiar o reușită pentru delegația României

Mai mult, la Jocurile Olimpice de la Rio, românii au obținiut, de asemenea, patru medalii: una de aur, una argint și două de bronz. S poate observa că anul acesta sportivii noștri au reușit să doboare cifra „4” la medalii obținute.

Înainte de începerea JO de la Paris, Forumul Comitetului Olimpic și Sportiv Român s-a întrunit pentru a face o analiză cu privire la eveniment. La întrunire au participat Elisabeta Lipa, președinte al Agenției Naționale pentru Sport, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, și de secretarul general, George Boroi.

La întrunire s-a discutat despre „problemele sportului românesc și despre provocările și dificultățile cu care se confruntă: strategia națională pentru sport, o himeră a ultimilor 30 de azi”. S-a vorbit despre „nevoia unei reforme reale a sistemului, infrastructura deficitară și investițiile nesemnificative” în acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihai Covaliu estima că delegația României va obține între 4-6 medalii

Mihai Covaliu a spus atunci că „Federaţiile sportive şi-au propus să câştige 13 medalii la Paris. Estimarea noastră însă e că vom cuceri, între 4-6 medalii. Aici, apare diferența între ce ne dorim şi ce putem”.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a mai afirmat că „trebuie să încetăm să aruncăm în stânga și în drepata cu fondurile de la stat,  trebuie să le drămuim în interesul suveran al pregătirii și obținerii de performanțe”.

Estimările sale nu s-au adeverit, din fericire, deoarece delegația României a obținut în total nouă medalii, iar România s-a clasat pe locul 23, în topul celor 84 de țări participante la Jocurile Olimpice.

Președintele COSR a amintit ce spunea Octavian Bellu, care spunea că „cine face performanță, face ceea ce trebuie. Cine nu face performanță, face ceea ce știe”. Mihai Covaliu a ma spus atunci că „că obiectivul Forumului trebuie să fie: Realitate, ralism și respect”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Jocurile Olimpice de la Paris nu au fost chiar o reușită pentru delegația României.

Din păcate mulți bani s-au irosit la JO 2024

De exemplu, la ciclism, banii inveștiți nu s-au justificat, deoarece ciclistul Vlad Dascălu era marea noastră speranță. Mai mult, federația a estimat că vom avea o medalie la JO de la Paris, la mountain-bike, prin Vlad Dascălu. Numia că, din păcate, sportivul a ratat contoalele antidoping și a fost suspendat.

Traian Goga, director al clubului Olimpia București, a explicat pentru adevărul.ro: „CO și Sportiv Român îi dădea lui Vlad o bursă de 1.500 de euro pe lună. Avea, probabil, și o primă de lot olimpic. Dinamo, clubul la care e legitimat ca ciclist, avea, de asemenea, un contract de activitate sportivă cu el. Deci, mai lua o altă sumă și de acolo. Pe scurt, bani publici au fost cheltuiți cu Vlad de ani buni. Și acest aspect ar fi trebuit să-l pună pe gânduri”.

Jocurile Olimpice de la Paris. România nu a avut rezultatele dorite la atletism și canoe

Jocurile Olimpice de la Paris nu au fost un succes așa cum pare la prima vedere, deoarece la canoe și la atletism nu am reușit să luăm medalii. Mai exact, România a ratat podiumul la caiac-canoe.

Mihai Covaliu vorbea, tot anul trecut, despre așteptările sale: „Cătălin Chirilă are un parcurs foarte bun. Un băiat extrem de serios, ancorat în realitate. Cătălin e o certitudine că va urca pe podium la Jocurile Olimpice“. Din păcate, Chirilă a obținut doar un loc 9 în proba de C1 – 1000 m”.

Reamintim că România a avut, potrivit lui Mihai Covaliu, 60 de sportivi calificați la Paris 2024, la șapte discipline: înot, atletism, canotaj, kaiac-canoe, box, gimnastică artistică și gimnastică ritmică, iar rezultatele se știu deja.

Revista presei