Canicula cuprinde 15 județe și Capitala. Harta ANM

Canicula cuprinde 15 județe și Capitala. Harta ANM

Administrația Națională de Meteorologie lansează un avertisment de caniculă pentru zilele de duminică și luni. O mare parte din țară se va confrunta cu un disconfortul termic accentuat, în condițiile în care temperaturile vor urca spre 40 de grade. O săptămâna din luna august va înregistra temperaturi foarte ridicate. 

Cupolă de foc peste 15 județe din România

ANM avertizează că în aceste zile temperaturile vor fi caniculare, iar disconfortul termic va fi accentuat în mai multe zone din țară. A fost  emis și un cod galben de caniculă, iar meteorologii spun că valul de căldură se intensifică și va persista în luna august.

15 județe sunt vizate de atenționarea emisă duminică dimineața și care este valabilă inclusiv pentru ziua de luni.

”Duminică şi luni, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, mai ridicate luni, izolat până spre 38 de grade”, transmite ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nopţile vor fi, de asemenea, tropicale, cu valori termice în jurul a 20 de grade.

Cum va fi vremea în Capitală

În Capitală, va fi caniculă, cu temperaturi de 35-37 de grade Celsius. Nu există șanse de precipitații, iar cerul va fi însorit. Vântul va sufla slab și moderat.

Toată luna august, marcată de temperaturi caniculare

Specialiștii transmit că valul de căldură se va intensifica pe parcursul lunii august. Vor fi și episoade cu furtuni, ploi torențiale însoțite de descărcări electrice.

„Și în zilele următoare vom conta pe temperaturi între 35, frecvent, până la 37,38 de grade, și posibil 39 de grade Celsius. Vor mai fi și averse la nivel izolat, în special în zona montană, dar nu excludem ca pe parcursul după-amiezilor să apară averse torențiale de foarte scurtă durată și în zonele sudice și sud-estice.

La munte aerul va fi respirabil, dar și acolo va fi vreme în general frumoasă cu maxime de peste 20, posibil chiar 25 de grade Celsius care reprezintă pragul unei zile de vară.

Așadar urmează o săptămână mai caldă decât obișnuit”, a transmis Elena Mateescu, director general ANM, conform Digi 24.

Cea mai caldă săptămână din luna august

Meteorologii anunță că temperaturile se vor menține ridicate până în jurul datei de 9 septembrie.

Totuși, o săptămână din luna în curs va fi extrem de caldă.

Specialiștii spun că cea mai caldă săptămână din această lună pare să fie săptămâna 12-19 august.

În acest interval se vor înregistra cele mai ridicate tempersturi în special în partea de sud și suv-vest a țării.

La mare temperaturile vor crește ușor peste 25 de grade, iar vremea se va menține frumoasă până la sfârșitul lunii, spun meteorologii.

Revista presei