Tehnologia, în luptă cu arșița. România are rachete care aduc ploaia, dar apelează la cele din Grecia

Tehnologia, în luptă cu arșița.  România are rachete care aduc ploaia, dar apelează la cele din Grecia Rachete. Sursa foto: Pixabay

România deține logistica necesară pentru a lupta cu seceta. În ultimele săptămâni, experimentele în acest sens au crescut semnificativ, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Cu toate acestea, unele proceduri au fost efectuate cu avioane aduse din Grecia, adaptate pentru generarea precipitațiilor.

Tehnologia ne scapă secetă. Electromecanica are mai multe rachete pentru generarea precipitațiilor

În ultimii ani, temperaturile ridicate au creat mari probleme în sectorul agricol. De asemenea, disconfortul termic resimțit a fost tot mai mare, inclusiv în acest sezon estival. În încercarea de a face față unei astfel de situații, companiile din domeniu au căutat soluții eficiente,

Rachetele care combat seceta sunt folosite în multe state și sunt considerate eficiente. Electromecanica S.A poate efectua aceleași proceduri cu unele rachete produse în țara noastră.

Experimente cu avioane din Grecia

În acest an, două avioane din Grecia au fost folosite pentru a produce ploaia. În lupta cu acest fenomen Electromecanica S.A. a dezvoltat tehnologia necesară. Aceasta a fost probată deja și a avut rezultatele așteptate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Secetă, ploaie

Ploaie. Sursa foto: Pixabay

„O rachetă este un vector purtător care duce un cartuș de fum activ în nor pentru însămânțarea norului. Avem mai multe tipuri de rachete antigrindină sau rachete de stimulare de precipitații. Diferă componenta de luptă pe care o punem înăuntru”, a afirmat Cristian Popescu, reprezentantul Electromecanica România, conform Antena 3 CNN.

Soluții pentru a combate seceta. Sistemul poate fi folosit pe întreg parcursul anului

Potrivit directorului companiei, noile sisteme pot fi folosite în sezonul cald, dar și în perioada iernii. În acest context, statul ar urma să identifice și să aloce fondurile necesare pentru testarea și producția în a acestor rachete.

„Putem spune că astăzi știm să creăm precipitații artificial. Cresc gradul de precipitare cu 20% conform studiilor internaționale și experienței noastre de 20 de ani în domeniu”, a adăugat acesta.

România a testat noile tehnologii încă din anul 2019. Sistemele au fost activate în zona Dobrogei și au dus la creșterea semnificativă a precipitațiilor. În unele regiuni, acestea au ajuns de la 5 litri pe metru pătrat, la 30 de litri.

Tehnologia poate fi folosită pentru a genera ploaie în anumite condiții. Conform directorului Electromecanica, sistemul este funcțional în zonele cu nori pe cer.

„Noi am gândit un sistem complex de stimulare de precipitații pentru România și diversele tehnologii sunt complementare și sunt bune pentru diverse tipuri de intervenții. De fapt, vectorul purtător diferă în cazul acestor intervenții, că duc în nor agentul de însămânțare cu racheta sau cu avion sau cu vântul”, a mai spus reprezentantul companiei.

Revista presei