Ucraina cere Mexicului să îl aresteze pe Putin

Ucraina cere Mexicului să îl aresteze pe Putin Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/ Zelenski

Ucraina cere Mexicului să îl aresteze pe Putin. Solicitarea vine în contextul în care Mexic se pregătește să învestească președinte pe prima femeie din istorie care va deține această funcție pentru următorii ani. Au fost invitați să participe la ceremonie toți șefii de stat, inclusiv Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

Pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI), iar Zelenski cere autorităților mexicane să îl aresteze dacă va fi prezent lșa ceremonie.

Ambasada Ucrainei cere Mexicului să „îl livreze” pe Putin

Ambasada Ucrainei în Mexic cere Guvernului mexican să-l aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta este vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) încă din 2023.

Invitat la învestirea preşedintei mexicane Claudia Sheinbaum, Zelenski cere arestarea lui dacă acesta va veni, trasmite AFP, citat de News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Avem încredere că Guvernul mexican va respecta mandatul internaţional de arestare” şi că-l va ”livra organului judiciar al ONU la Haga”, Curtea Penală Internaţională, în cazul în care acesta participă la ceremonia de învestire în funcţie a Claudiei Sheinbaum, la 1 octombrie, a transmis miercuri într-un comunicat ambasada.

Vladimir Putin

Vladimir Putin / Sursa: Arhiva EVZ

Mexicul este semnatar al Statului de la Roma

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, tratatul internaţional care a pus bazele CPI.

Acesta prevede că este de ”datoria fiecărui stat să-i supună jurisdicţiei sale penale pe cei (care se fac) responsabili de crime internaţionale”.

Ambasada Ucrainei în Mexic îl cataloghează pe şeful statului rus drept un ”criminal de război” care va trebui să dea socoteală în justiţie de invazia Ucrainei în februarie 2022.

Vladimir Putin este acuzat de crime de război

Claudia Sheinbaum este prima femeie aleasă preşedintă a Mexicului. Ea a câștigat alegerile la începutul lunii iunie. Ea urmează să preia în mod oficial funcţia la 1 octombrie. Mandatul ei este de şase ani.

Viitorul ministru mexican de Externe din Guvernul noii preşedinte, Juan Ramon, a subliniat miercuri că invitarea lui Vladimir Putin ţine de o ”practică protocolară”.

CPI a emis în martie 2023 un mandat de arestare a lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este acuzat de crime de război, de deportarea unui număr mare de copii din zone de război din Ucraina către Rusia.

Revista presei