Piața imobiliară. Cifrele care arată declinul

Piața imobiliară. Cifrele care arată declinul Piața imobiliară. Sursă foto: Unsplash

Piața imobiliară din Uniunea Europeană este în scădere. Potrivit unui studiu, România are cele mai ieftine locuințe din UE. Țara noastră este codașă și la salarii, un român câștigând pe sfertul unui locuitor din Germania.

Piața imobiliară se clatină. Ce se întâmplă în UE

România ocupă locul al treilea în clasamentul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, cu un preț mediu de 1.504 euro pe metru pătrat pentru locuințele noi în 2023, conform raportului Deloitte Property Index 2024, care a colectat date din principalele orașe din 24 de țări. Doar Bosnia și Herțegovina și Grecia au prețuri mai mici la locuințe, conform aceluiași studiu.

În contrast, Austria este cea mai scumpă țară europeană pentru achiziționarea unei locuințe, cu un preț mediu de 4.920 euro pe metru pătrat în 2023, urmată de Germania cu 4.700 euro pe metru pătrat și Franța cu 4.538 euro pe metru pătrat, toate aceste țări înregistrând o scădere a prețurilor față de 2022. Analiza Deloitte arată că 15 dintre cele 24 de țări studiate au avut creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, cu cele mai mari creșteri în Ungaria (13,3%) și Polonia (12,2%), în timp ce scăderi semnificative au fost observate în Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) și Marea Britanie (-3,3%).

Cât de accesibilă este piața imobiliară în țările din Uniunea Europeană

În privința accesibilității locuințelor, un român avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă de 70 mp în 2022. Anul trecut, această medie a scăzut la 5,9 salarii, plasând România pe locul al patrulea în clasamentul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8 salarii) și Italia (5,3 salarii).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cehia se află la polul opus, fiind țara europeană cu cel mai scăzut grad de accesibilitate din cele analizate, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru achiziționarea unei locuințe noi. Slovacia urmează îndeaproape, cu 12,7 salarii anuale brute necesare pentru a cumpăra o locuință.

Paris

Paris. Sursă foto: Unsplash

Cele mai scumpe orașe. Locul întâi, ocupat de Paris

Clasamentul orașelor europene cu cele mai scumpe locuințe este dominat de Paris, unde prețul mediu pentru un apartament nou este de 14.900 euro/mp, urmat de München, cu 10.900 euro/mp, și Zona Metropolitană Interioară a Londrei, unde prețul mediu atinge 8.018 euro/mp.

În România, cele mai ridicate prețuri la locuințe se înregistrează în Cluj-Napoca, cu 2.434 euro/mp și o creștere de 3% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 euro/mp, iar Brașovul se situează pe locul al treilea, cu 1.618 euro/mp.

România se numără printre puținele state europene unde cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Belgia (unde Anvers este cel mai scump oraș), Italia (Milano), Germania (München) și Spania (Barcelona).

„Evoluţia din piaţa imobiliară rezidenţială din România a fost influenţată şi în 2023 de dobânzile ridicate, care au avut impact atât asupra dezvoltatorilor, crescându-le costurile de construcţie, cât şi asupra cumpărătorilor, care s-au confruntat cu preţuri ridicate şi cu dobânzi mai mari la creditele ipotecare.

Însă semnalele transmise atât de Banca Centrală Europeană, cât şi de Banca Naţională a României, prin demararea procesului de reducere a dobânzilor, pe fondul diminuării presiunilor inflaţioniste, au potenţialul de a revigora investiţiile în domeniu, pe de o parte, şi de a stimula creditarea ipotecară, pe de altă parte. În plus, este de aşteptat ca perspectivele de creştere economică şi majorarea veniturilor populaţiei să dinamizeze activitatea în domeniu în perioada următoare”, explică Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România, citat de Ziarul Financiar.

Piața imobiliară. În ce oraș sunt cele mai scumpe chirii

În ceea ce privește piața chiriilor, Zona Metropolitană Interioară a Londrei a urcat pe primul loc în clasamentul orașelor europene, devenind cel mai scump oraș, cu o chirie medie lunară de 33,8 euro/mp, conform studiului Deloitte. Dublin ocupă locul al doilea cu o chirie medie de 31,5 euro/mp, urmat de Paris, unde chiria medie este de 31,3 euro/mp.

La polul opus, orașul Patra din Grecia are cea mai mică chirie medie, de doar 6,3 euro/mp, urmat de Burgas din Bulgaria cu 6,9 euro/mp. În România, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș în ceea ce privește chiriile, cu o medie de 9,7 euro/mp pe lună, urmat de București, unde chiria medie este de 9,2 euro/mp, ambele înregistrând creșteri față de anul anterior.

Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară la Deloitte România, a subliniat că prețurile și chiriile pentru locuințele din România au fost influențate în 2023 de scăderea numărului de tranzacții pe piața imobiliară rezidențială, care a fost cu aproximativ 10% mai mic decât în anul precedent, și de încetinirea activității de construcții de locuințe, care a scăzut cu aproape 6%. Vasilescu a adăugat că stimularea activității în acest sector este esențială pentru a crește oferta și a răspunde cererii tot mai ridicate.

 

Revista presei