Demisie la Vatican. Papa Francisc rămâne fără un important cardinal

Demisie la Vatican. Papa Francisc rămâne fără un important cardinal Papa Francisc. Sursa foto: Facebook/Vatican News

Vatican. Papa Francisc a anunțat luni, 05 august, că a semnat demisia înaintată de cardinalul american O'Malley, responsabil cu lupta împotriva pedofiliei în Biserica Catolică. Cardinalul Sean Patrick  O'Malley a împlinit limita de vârstă de 80 de ani, vârstă de la care cardinalii de la Vatican nu mai pot fi membri electori în conclav.

Demisie la Vatican

Într-un comunicat emis de Vatican, Sfântul Scaun menționează că Papa Francisc a acceptat demisia venită din partea Guvernului pastoral al Arhidiecezei Metropolitane Boston, formulată de cardinalul Sean Patrick O'Malley.

Anterior anului 2018, limita de vârstă pentru episcopi și membrii Curiei romane de la Vatican a fost 75 de ani. Însă, Papa Francisc a relaxat această regulă. Prin urmare, cardinalii care ating 80 de ani nu mai pot fi membri electori în conclav.

Cardinalul Sean O'Malley a fost responsabil de gestionarea scandalurilor de pedofilie în care au fost implicați prelați și înalți prelați din Biserica Catolică. De asemenea, cardinalul a fost însărcinat de Vatican să apere imigranții fugiți din calea războiului.

Ne puteți urmări și pe Google News
Papa Francisc, Vatican

Papa Francisc. Sursa foto: Facebook/Vatican News

Cardinalul Sean Patrick a atins vârsta maximă

Demisionarul Sean Patrick  O'Malley a preluat funcția de la cardinalul Bernard Law. Acesta din urmă și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a gestionat prost cazurile de agresiune asupra minorilor. Scandalul din 2015, intitulat generic „Spotlight”, în care a fost implicat cardinalul Bernard Law, a fost subiectul unui film cu același nume.

Ulterior, O'Malley a obținut, în urma negocierilor, despăgubiri în valoare de 90 de milioane de dolari pentru 500 de victime. Mai mult decât atât, cardinalul american a desființat 65 dintre cele 357 de parohii din dieceza lui.

Papa Francisc în România

Papa Francisc. Sursa foto: Facebook/ Vatican News

Sean Patrick  O'Malley numit cardinal de către Vatican în 2014

Numit cardinal de Vatican în timpul lui Papa Benedict al XVI-lea, Sean Patrick O'Malley a fost însărcinat în 2014 de Sfântul Scaun să lupte împotriva pedofiliei din Biserica Catolică. Astfel, cardinalul a devenit membru în Comisia Pontificală a Protecției Minorilor.

De-a lungul timpului, comisia anterior menționată a fost în centrul mai multor scandaluri. Cel mai recent, cel din martie 2023, l-a avut în prim plan pe Hans Zollner, unul dintre cel mai influenți membri ai comisiei. Acesta a acuzat problemele structurale și lipsa de transparență de la Comisia Pontificală a Protecției Minorilor.

Revista presei