Piața bursieră a intrat în declin. Acțiunile Amazon, o prăbușire fără precedent

Piața bursieră a intrat în declin. Acțiunile Amazon, o prăbușire fără precedent Acțiuni. Sursa foto: Embe2006 | Dreamstime.com

Statele Unite. Piața bursieră a scăzut vineri, 2 august, pe fondul temerilor privind scăderea bruscă a economiei americane. Temerile au fost accentuată de creșterea slabă a locurilor de muncă, sub estimările specialiștilor.

Regres pe piața bursieră din Statele Unite

După rezultatele dezamăgitoare înregistrate de giganții Intel și Amazon, indicele Nasdaq de pe piața bursieră a scăzut cu 2, procente. În privința locurilor de muncă, angajatorii au scos la bătaie 114.000 de posturi, mult sub estimările specialiștilor.

În același timp, rata șomajului a crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimele 36 de luni, potrivit datelor furnizate de BBC. Trebuie menționat că declinul de pe piața bursieră a fost accentuat de statisticile care au sugerat că boom-ul locurilor de muncă din Statele Unite se apropie de final, fapt ce a dat curs speculațiilor referitor la momentul când Fed (banca centrală a SUA) va reduce dobânzile de referință.

Un alt aspect care trebuie menționat pentru a întregi tabloul constă în faptul că piața bursieră era deja afectată de costurile mari pentru împrumuturi. Declinul de vineri al indicelui Nasdaq se traduce printr-o scădere de aproximativ 10 procente față de ultima corecție operată în urmă cu doar câteva săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News
Tranzacții de acțiuni pe piața bursieră

Bursă. Sursa foto: Rawpixelimages | Dreamstime.com

Fed a menținut ratele dobânzilor

Pierderi de 1,5% respective 1,8% au fost consemnate în dreptul grupurilor Dow Jones Industrial Average și S&P 500, asta după ce piața bursieră din Asia și Europa a înregistrat scăderi masive. În sedința de la începutul acestei săptămâni, Fed a menținut aceleași rate ale dobânzilor, însă a anunțat că le-ar putea reduce în prima lună din această toamnă.

„Câștigurile de locuri de muncă au scăzut sub pragul de 150.000, care ar fi considerat compatibil cu o economie solidă”, a spus ea. „O reducere a ratei dobânzii din septembrie este în pungă și Fed va spera că, încă o dată, nu a fost prea lent pentru a acționa”, a declarat Seema Shah, strateg-șef global la Principal Asset Management.

Bursa de la Tokyo

Sursa foto: Photo 25960377 © Sakuragirin | Dreamstime.com

Declinul de pe piața bursieră este accentuat de creșterea lentă a economiei americane

De asemenea, și creșterile salariale au încetinit. În ultimele 12 luni salariul mediu pe oră a crescut cu numai 3,6 procente. Cât despre acțiunile Amazon, acestea au scăzut cu 10% în ședința de vineri, deși vânzările companiei au crescut cu 10 procente în ultimele trei luni.

În tot acest timp, Intel a raportat scăderi pe piața bursieră de aproximativ 27%, după ce a anunțat că urmează să disponibilizeze peste 15.000 de locuri de muncă, potrivit BBC.

Revista presei