Încercarea colonelului Blood de a fura bijuteriile Coroanei britanice. Un eveniment marcant din istoria Regatului Unit

Încercarea colonelului Blood de a fura bijuteriile Coroanei britanice. Un eveniment marcant din istoria Regatului Unit Sursă: Pixabay

Unul dintre cei mai îndrăzneți pungași din istoria engleză a fost colonelul Blood, cunoscut drept „omul care a furat bijuteriile Coroanei”.

Thomas Blood a fost un irlandez, născut în comitatul Meath în 1618, fiul unui fierar prosper. Provenea dintr-o familie bună, bunicul său, care locuia în castelul Kilnaboy, a fost membru al Parlamentului.

Planul lui Blood de a fura bijuteriile Coroanei

Războiul civil englez a izbucnit în 1642. Blood a venit în Anglia pentru a lupta pentru Charles I. Însă, când a devenit evident că Cromwell va câștiga, a schimbat imediat tabăra și s-a alăturat celor de la Roundheads ca locotenent.

În 1653, ca recompensă pentru serviciile sale, Cromwell l-a numit pe Blood judecător de pace și i-a acordat o moșie. Însă, când Charles al II-lea a revenit pe tron în 1660, Blood a fugit în Irlanda împreună cu soția și fiul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Irlanda, s-a alăturat unui complot cu Cromwellienii nemulțumiți și a încercat să cucerească Castelul Dublin și să-l ia prizonier pe guvernatorul Lord Ormonde. În ciuda faptului că era unul dintre cei mai căutați oameni din Anglia, Blood s-a întors în 1670, luând numele de Ayloffe și lucrând ca medic în Romford!

După o altă încercare eșuată de a-l răpi pe lordul Ormonde în 1670, în care Blood a scăpat la limită de capturare, Blood a decis să pună la cale un plan îndrăzneț de a fura bijuteriile Coroanei.

Bijuteriile Coroanei erau păstrate la Turnul Londrei într-un subsol protejat de o grilă metalică mare. Paznicul bijuteriilor era Talbot Edwards, care locuia cu familia sa la etajul de deasupra subsolului.

Prietenia dintre „Parohul Blood” și paznicul Edwards

Într-o zi din 1671, Blood, deghizat în „paroh”, a mers să vadă bijuteriile Coroanei și s-a împrietenit cu Edwards. Ulterior, el a revenit împreună cu soția sa. În timp ce vizitatorii plecau, doamna Blood a avut o violentă durere de stomac și a fost dusă în apartamentul lui Edward pentru a se odihni. „Parohul Blood”, recunoscător, a revenit câteva zile mai târziu cu patru perechi de mănuși albe pentru doamna Edwards, în semn de apreciere pentru amabilitatea acesteia față de soția sa.

Familia Edwards și „Parohul Blood” au devenit prieteni apropiați și se întâlneau frecvent. Edwards avea o fiică frumoasă și a fost încântat când „Parohul Blood” a propus o întâlnire între nepotul său bogat și fiica lui Edward.

Pe 9 mai 1671, „Parohul Blood” a sosit la 7 dimineața împreună cu „nepotul” său și alți doi bărbați. În timp ce „nepotul” făcea cunoștință cu fiica lui Edward, ceilalți din grup și-au exprimat dorința de a vedea bijuteriile coroanei.

Edwards i-a condus la parter și a descuiat ușa camerei în care erau păstrate. În acel moment, Blood l-a lăsat inconștient cu un ciocan și l-a înjunghiat cu o sabie.

Grilajul a fost îndepărtat din fața bijuteriilor și coroana, globul și sceptrul au fost scoase. Coroana a fost aplatizată cu ciocanul și îndesată într-o pungă, iar globul a fost îndesat în pantalonii lui Blood. Sceptrul era prea lung pentru a intra în sac. Astfel, cumnatul lui Blood, Hunt, a încercat să-l taie în două!

„Crimă, trădare!”

În acel moment, Edwards și-a recăpătat cunoștința și a început să strige „Crimă, trădare!”. Blood și complicii săi au scăpat sceptrul și au încercat să fugă. Din păcate, Blood a fost arestat în timp ce încerca să părăsească Turnul prin Poarta de Fier.

În arest, Blood a refuzat să răspundă la întrebări, repetând cu încăpățânare: „Nu voi răspunde decât în fața regelui însuși”.

Blood știa că regele avea reputația că îi plac ticăloșii îndrăzneți. El a considerat că farmecul său irlandez considerabil îi va salva gâtul, așa cum a mai făcut-o de mai multe ori în viața sa.

Blood a fost dus la Palat, unde a fost interogat de regele Charles, prințul Rupert, ducele de York și alți membri ai familiei regale. Regele Charles a fost amuzat de îndrăzneala lui Blood când acesta i-a spus că bijuteriile coroanei nu valorează 100 000 de lire sterline, ci doar 6 000 de lire sterline!

Regele l-a întrebat pe Blood: „Și dacă ți-aș da viața?”, iar Blood a răspuns cu umilință: „M-aș strădui să o merit, Sire!”

Blood a fost grațiat și recompensat

Blood nu numai că a fost grațiat, spre dezgustul lordului Ormonde, dar a primit terenuri irlandeze în valoare de 500 de lire sterline pe an! Blood a devenit o figură familiară prin Londra și apărea frecvent la Curte.

Edwards, care și-a revenit după răni, a fost recompensat de rege și a trăit până la o vârstă înaintată. El a povestit tuturor vizitatorilor Turnului rolul său în povestea furtului bijuteriilor, potrivit Historic-UK.

În 1679, norocul fenomenal al lui Blood s-a terminat. El s-a certat cu fostul său patron, ducele de Buckingham. Buckingham i-a cerut 10 000 de lire sterline pentru unele remarci jignitoare pe care Blood le făcuse la adresa sa. Întrucât Blood s-a îmbolnăvit în 1680, ducele nu a primit niciodată banii. Din păcate, Blood a murit pe 24 august același an, la vârsta de 62 de ani.

Bijuteriile Coroanei nu au mai fost furate niciodată din acea zi. Niciun alt hoț nu a încercat să egaleze îndrăzneala colonelului Blood!

Revista presei