Scandalul istoric din spatele furtului colierului de diamant. Declinul cardinalului și discreditarea reginei Marie-Antoinette

Scandalul istoric din spatele furtului colierului de diamant. Declinul cardinalului și discreditarea reginei Marie-Antoinette Marie Antoinette / sursa foto: wikipedia

Cardinalul Rohan intenționa să-i ofere lui Marie-Antoinette un colier de diamante luxos pentru a-i recâștiga favoarea.

Dar un impostor care pretindea a fi regina s-a dovedit a fi mai viclean decât Cardinalul, cauzând un scandal strălucitor.

Cardinalul Rohan și Contesa de la Motte

După întoarcerea sa din Viena ca ambasador, Cardinalul Rohan, Marele Almoner al Franței, căzuse în dizgrația reginei din cauza comportamentului său licențios. Urmând sfatul mamei sale, Marie-Antoinette l-a exclus pe cardinal din cercul ei intim. Gata să facă orice pentru a-i recâștiga favoarea, Cardinalul a apelat la grațiile unei cunoștințe, auto-intitulata Contesă de La Motte.

Descendentă autentică a unuia dintre fiii legitimi ai lui Henric al II-lea de Valois, contesa era, mai presus de toate, o escroacă de încredere. Pretinzând că este prietenă a reginei, ea i-a promis Cardinalului că va fi privit din nou cu bunăvoință de către regină și a organizat o întâlnire nocturnă pe 11 august 1784 în Grădina Reginei. În timpul întâlnirii, o doamnă pe care Cardinalul o presupunea a fi Marie-Antoinette i-a reasigurat din umbră statutului său la curte. Rohan a plecat de acolo încântat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acea perioadă, bijutierii Coroanei, Böhmer și Bassenge, încercau de câțiva ani să vândă un colier extravagant care conținea aproape 650 de diamante și cântărea aproape 2.800 de carate. L-au prezentat lui Ludovic al XVI-lea în 1782, dar regina l-a refuzat. Deși prețul cerut fusese redus la 1,6 milioane de lire, acesta era încă considerat exorbitant de costisitor. Doamna de La Motte a discutat problema cu Cardinalul, care a fost de acord să acționeze ca intermediar pentru a cumpăra colierul în numele reginei, cu plata să fie efectuată în patru rate pe parcursul a doi ani. Bijutierii erau încântați să fi găsit în sfârșit un cumpărător și au predat colierul Cardinalului pe 1 februarie 1785. Cardinalul l-a prezentat prompt doamnei de La Motte, care la fel de prompt a dispărut cu complicii săi.

Scandalul colierului furat

Pe 12 iulie, Böhmer a trimis o scrisoare reginei în care se referea la colier. Necunoscând nimic despre afacere, aceasta a distrus scrisoarea. Așteptând în zadar un răspuns, bijutierul a adus din nou subiectul în discuție în august, într-o scrisoare către doamna Campan, doamna de onoare a Mariei-Antoaneta, exprimându-și surprinderea că nu a primit plata integrală pentru colier. Doamna Campan a raportat vestea curioasă reginei, care a cerut o explicație. Pe 15 august, pe cale să celebreze slujba în Capela Regală, Rohan a primit o convocare de la rege. Pe măsură ce ieșea din cabinetul său, a fost arestat în Sala Oglinzilor, înconjurat de Curteni uimiți. Scandalul era pe punctul de a ajunge în piața publică, relatează Chateau de Versailles.

Cardinalul a fost adus în fața Parlamentului de Paris în mai 1786 și, contrar tuturor așteptărilor, a fost declarat nevinovat. Doamna de La Motte și complicii săi au fost arestați și judecați, iar escroaca a fost marcată cu un fier roșu cu un „V” pentru „Voleuse” (hoț). Deși regina era nevinovată, reputația ei a fost pătată și nu și-a revenit niciodată complet: ea, regina, era scandalul. De atunci, și-a dorit cu ardoare să vadă căderea acum detestatului Cardinal.

Revista presei