Acuzații de hărțuire la Muzeului Național de Artă. Banana din plic a ajuns la Guvern

Acuzații de hărțuire la Muzeului Național de Artă. Banana din plic a ajuns la Guvern Muzeul Național de Artă al României. Sursă foto: Facebook

București. Un nou scandal de hărțuire sexuală a izbucnit în cadrul Muzeului Național de Artă. În urma apariției cazului lui Alfred Bulai, mai multe  angajate ale institutului și-au făcut curaj și l-au denunțat pe directorul Călin-Alexiu Stegerean.

Un nou caz de hărțuire sexuală la stat. Memoriu a ajuns la Guvern

Mai multe angajate ale Muzeului Național de Artă au adresat memorii Ministerului Culturii, în care acuză abuzuri morale comise de directorul Călin-Alexiu Stegerean. Din cele șapte memorii trimise, unul conține acuzații de agresiuni sexuale. În ciuda faptului că plângerile au fost depuse încă din luna aprilie, ministrul Culturii, Raluca Turcan, nu a luat nici o măsură în acest sens până în prezent.

Recent, unul dintre memorii a fost trimis către cancelaria premierului, dezvăluind comportamentele neadecvate ale directorului muzeului. Printre acestea se numără gesturi inadecvate, cum ar fi luarea angajatei în brațe și trimiterea unui plic negru conținând o banană.

Directorul nu neagă acuzațiile aduse

Directorul Muzeului Național de Artă, Călin-Alexiu Stegerean, a fost contactat telefonic pentru a comenta acuzațiile aduse împotriva sa. Deși nu a respins direct acuzațiile, el a menționat că, la locul de muncă, există situații, cum ar fi schimbul de alimente în timpul mesei, care ar putea explica anumite interacțiuni. În ceea ce privește plicul negru menționat în plângeri, directorul nu își amintește detalii precise despre ambalaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,La consilierul de etică al instituției, cât și către ministerul Culturii au fost depuse în cursul lunii aprilie au fost depuse niște memorii legate de o declarată hărțuire morală din partea mea către angajații secției de educație la care s-au asociat și alte două persoane. La aceste memorii consilierul de etică a răspuns prin organizarea unei ședințe de mediere la care a participat și reprezentatul confederației reprezentanței sindicale la care sindicatul muzeului este afiliat și s-a stabilit un program de măsuri”, a declarat directorul instituției potrivit publicației Gândul.

Călin-Alexiu Stegerean a declarat că acuzațiile ar putea avea legătură cu relațiile de serviciu și a adăugat că plângerile sunt legate de aspecte specifice ale muncii sale. El a subliniat că, din perspectiva sa, nu a existat nicio hărțuire morală și a considerat că incidentul cu plicul de banane a fost interpretat greșit, fiind o simplă reacție la un cadou personal.

Călin-Alexiu Stegerean

Călin-Alexiu Stegerean. Sursă foto: Facebook

Cazurile de hărțuire sexuală făcute publice în ultimele zile aduc modificări legislative

După scandalul profesorului de la SNSPA, Alfred Bulai, care a fost acuzat de zeci de femei și fete de hărțuire sexuală, Marcel Ciolacu i-a solicitat Ligiei Deca propunerea unor modificări legislative. În acest context, ministra Educației a declarat în deschiderea ședinței de Guvern de joi, 1 august, că sesizările vor fi trimise direct poliției. Mai mult, aceasta susține că legislaţia va fi armonizată pentru tot sistemul public:

„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la poliţie în urma analizei realizate acolo unse se realizează sesizarea. Vom viza de asemenea, armonizarea legislaţiei în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de aici nevoia de a ne consulta interinstituţional”, a mai spus ministra Educației.

Revista presei