Războiul găinilor. De la ce a izbucnit și cum a fost încheiată pacea

Războiul găinilor. De la ce a izbucnit și cum a fost încheiată pacea Sursa foto: Pixabay

Lungul duel dintre Statele Unite și Piața Comună privind tarifele pentru carnea de pui din 1963 a făcut ca oamenii de afaceri și oficialii guvernamentali de pe ambele maluri ale Atlanticului să alterneze între râs și plâns.

Chiar numele dat acestui duel - războiul găinilor - a fost ridicol și a făcut obiectul unor glume și jocuri de cuvinte nesfârșite. A fost privit cu amuzament ca o dispută măruntă într-o lume cu probleme mult mai grave. Dar războiul găinilor a produs mai multă furie decât distracție.

Războiul găinilor

Pentru crescătorii de păsări din Statele Unite, tarifele crescute ale pieței comune pentru carnea de pasăre de masă însemnau eliminarea virtuală a bogatei lor piețe de export din Germania de Vest și alte zone europene. Atât pentru europeni, cât și pentru americani, războiul a fost un semn rău.

Războiul cărnii de pui a început la jumătatea anului 1962, când cele șase țări membre ale pieței comune - Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg - au majorat tariful lor exterior comun pentru carnea de pasăre la 13,43 cenți pe kilogram. În Germania, cea mai mare piață pentru exporturile americane de pui, tariful a fost de 4,8 cenți pe kilogram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tariful este unul variabil, menit să servească drept barieră în calea importurilor de pui. Vest-europenii, în special vest-germanii, importau pui în cantități mari de la producătorii americani, mult mai eficienți.

Tariful, cel puțin în mare parte, era destinat să încurajeze dezvoltarea crescătorilor germani de păsări de curte și să contribuie la autosuficiența agricolă a Comunității Economice Europene.

Noul tarif a anulat efectiv avantajul de preț al crescătorilor americani de păsări. Exporturile acestora au început să scadă vertiginos de la începutul anului 1963.

A existat un dezacord larg cu privire la prejudiciul în dolari pe care noile prelevări îl vor provoca exporturilor din Statele Unite. Piața comună a declarat că pierderea se va ridica la doar 19 milioane de dolari. Guvernul Statelor Unite a declarat că pierderea ar fi de 46 de milioane de dolari. Exportatorii de carne de pasăre au insistat că pierderile lor vor fi mai mari.

Nemulțumirile americanilor

Industria avicolă americană, concentrată în principal pe coasta Atlanticului, a protestat vehement. Reclamațiile au ajuns la urechile receptive ale Washingtonului, deoarece miza era mult mai mare decât pierderea exporturilor de carne de pui oficialii administrației se temeau că războiul cărnii de pui era primul pas către o politică agricolă protecționistă și cu tarife ridicate pentru Comunitatea Economică Europeană.

Țările de pe piața comună cumpără în prezent produse agricole americane în valoare de 1,25 miliarde de dolari pe an. O scădere bruscă a acestor exporturi ar agrava grav situația nesănătoasă a plăților internaționale ale Statelor Unite.

Și mai important, războiul găinilor a ridicat întrebarea dacă Occidentul va fi capabil să continue pe calea politicilor comerciale liberale și a unui parteneriat comercial mai strâns, care părea atât de probabil în 1962. A fost războiul găinilor primul nor al unei noi furtuni de activitate protecționistă? Mulți oameni de afaceri, americani și europeni, se temeau că da.

În prima parte a anului, Statele Unite au solicitat pieței comune să își modifice taxele pentru carnea de pasăre. O ofertă a pieței de a reduce tariful cu 10 % a fost respinsă ca fiind insuficientă. Statele Unite au amenințat, la rândul lor, cu tarife de retorsiune pentru întreaga sumă de 46 de milioane de dolari reprezentând pierderea pretinsă. Franța și Germania de Vest au reacționat cu furie la această amenințare.

Iată cum stăteau lucrurile la jumătatea anului. O reducere de aproximativ 1 cent pe kilogram a tarifului nu a reușit să rezolve disputa. Existau tot mai multe îndoieli că războiul găinilor putea fi stăvilit.

Apoi, în toamnă, Statele Unite au acceptat să se supună arbitrajului unui grup de experți convocat sub auspiciile Acordului General pentru Tarife și Comerț. Acest grup a decis că pierderile suferite de Statele Unite se ridicau la 26 de milioane de dolari.

Armistițiul

La scurt timp după preluarea mandatului, președintele Johnson a anunțat creșterea tarifelor pentru camioane, coniac, dextrină și amidon din cartofi, în valoare de aproximativ 26 de milioane de dolari. Noile taxe au afectat camioanele vest-germane, coniacul francez și produsele olandeze din cartofi, potrivit The New York Times.

Astfel, s-a ajuns la un armistițiu în războiul găinilor. Ambele părți au revendicat victoria, Statele Unite pe baza principiului represaliilor, iar piața comună pe baza estimării scăzute a pierderilor Statelor Unite. Cu toate acestea, puțini oameni au fost cu adevărat mulțumiți de soluție.

Revista presei