Război în Ucraina, ziua 890. Kievul a primit primele avioane de vânătoare F-16

Război în Ucraina, ziua 890. Kievul a primit primele avioane de vânătoare F-16 Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 890. Kievul a respins unul dintre cele mai agresive atacuri ale Federației Ruse. Sistemele de apărare aeriană au fost intens solicitate.

Război în Ucraina, ziua 890. Principalele evenimente

Un număr de aproximativ 90 de drone de proveniență iraniană au fost interceptate și doborâte de sistemele ucrainene de apărare. A fost vizat Kievul, resturile dronelor au avariat mai multe clădiri, însă forțele aeriene din Ucraina nu au anunțat victime.

Atacul de miercuri noapte vine la mai bine de 29 de luni de invazia la scară largă ilegală și neprovocată. De la Moscova, Vladimir Putin declară că Federația Rusă atacă în Ucraina doar obiectivele de infrastructură militară și energetică, însă bombardamentele au vizat și zone rezidențiale.

soldați pe frontul din Ucraina

Soldați în Ucraina, Sursa foto: Facebook/Defense Romania

Kievul a respins unul dintre cele mai agresive atacuri

Același număr de drone a folosit Rusia în atacurile din 1 ianuarie. Atât Ucraina cât și Rusia își concentrează lupta pe dronele kamikaze în aer și pe apă. Forțele aeriene ucrainene au primit primele avioane de vânătoare F-16 pe care Volodimir Zelenski le cere de luni de zile pentru a riposta în fața atacurilor cu rachete rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina pune presiune pe aliațiii occidentali să trimită cât mai multe avioane de vânătoare tip F 16, necesare pentru a face față valurilor de atacuri cu rachete rusești. Avioanele de luptă F-16 sunt capabile să combată atacurile inamice, potrivit AP.

razboi ucraina

Avioane de vânătoare. Sursă foto: Facebook

Ucraina a primit primele avioane de vânătoare F-16

Statele aliate au avut ceva reticențe în furnizarea Ucrainei armament greu și de utlimă generație. Cancelariile europene în frunte cu Viktor Orban se tem că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi și mai mult. Ucraina primește la pachet cu primele avioane F-16 și piloții necesari să le opereze. Militarii au fost instruiți în Statele Unite.

De asemenea, în ultimul mare eveniment diplomatic, respectiv summitul NATO de la Washington, Volodimir Zelenski a cerut statelor occidentale ridicarea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate de Occident.

Concret, președintele ucrainean a cerut permisiunea să poată ataca obiective situate în interiorul Federației Ruse. Încă nu se știe câte avioane a primit Ucraina sau statele care le-au trimis.

Revista presei