Abuzurile de la SNSPA și atitudinea conducerii, disecate în podcastul Contrapunct. Video

Abuzurile de la SNSPA și atitudinea conducerii, disecate în podcastul Contrapunct. VideoPodcast Contrapunct, Dan Andronic, sursa foto: arhiva companiei

În aceste zile unul dintre subiectele larg dezbătute este cel al profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. Despre asta au discutat și jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic alături de prozatorul Octavian Hoandră în cadrul unei noi ediții a podcastului Contrapunct, de pe canalul de YouTube Hai România.

Conform acestora, aceste cazuri erau cunoscute la nivelul facultății. Însă nu a fost luată atitudine.

Atitudinea conducerii

După cum au povestit cei trei, conducerea instituției are o responsabilitate față de cei care vin să raporteze, anonim, aceste abuzuri.

„Când ești conducător de instituție și auzi tot felul de chestii. Mai primești și anonime. Că săracele n-o să-și dea numele, dar îți spun, te informează, și tu nu faci nimic?”, sunt declarațiile prozatorului Octavian Hoandră în cadrul podcastului Contrapunct.

Mirel Curea a răspuns acestor declarații spunând că atunci când ești conducător de instituție și cunoști faptul că ai o grupare „de cinci securiști”, atunci nu ai curajul de a acționa.

Schimbarea regulamentului

De asemenea, având în vedere că aceste cazuri nu sunt unele recente, ci există de mai mulți ani, în urmă cu mai mulți ani elevii SNSPA-ului au făcut o petiție. Prin intermediul acesteia doreau să introducă în Codul Etic hărțuirea sexuală.

„Studenții de la SNSPA, în urmă cu 7-8 ani, excedați de ceea ce pățeau și nimeni nu-i asculta, au semnat o petiție către rectori prin care să se introducă în Codul Etic și hărțuirea sexuală. Iar rectorul a refuzat spunând că e un Cod Etic foarte bun. Nu. Codurile astea etice trebuie să fie standard obligatorii”, a declarat Mirel Curea.

Codul actual

Mirel Curea a explicat că există în Codul Penal un articol care acoperă aceste probleme din învățământ. Iar dacă studenții care trec prin aceste situații știu ce să facă, persoana respectivă nu va mai activa în învățământ.

Însă, Dan Andronic a explicat că există un regulament al SNSPA-ului. Conform acestuia, nu aveai voie să depui plângere dacă ar fi trecut șase luni de la momentul în care a avut loc abuzul, atunci nu se mai putea depune plângere.

„Și trebuia să nu fie anonimă. Ceea ce iar, este o aberație”, a mai declarat Dan Andronic.

Mirel Curea a mai adăugat, în cadrul podcastului Contrapunct, de pe canalul de YouYube Hai România, și că cei care se aflau în funcție de conducere la SNSPA au stabilit, între ei, care sunt termenele de tardivitate.

Ediția integrală a podcastului Contrapunct din ziua de joi, 31 iulie, poate fi vizionată aici.