Dosarul Frauda bancară. Încă un bărbat, condamnat la pușcărie pentru spălare de bani

Dosarul Frauda bancară. Încă un bărbat, condamnat la pușcărie pentru spălare de bani Banca de Economii/Sursa foto: newsmaker.md

Republica Moldova. Instanța s-a pronunțat pe încă un caz în dosarul „Frauda bancară”. Un bărbat a fost condamnat la 6,5 ani de închisoare pentru escrocherie la Banca de Economii și spălare de bani. Totodată, judecătorii au decis confiscarea a 1,3 mln lei (aproximativ 65 mii de euro) din contul inculpatului în proprietatea statului.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat marți sentința în privința celei de-a doua dintre cele șapte persoane deferite justiției pentru cauzarea Băncii de Economii unui prejudiciu de 11 milioane de lei. Anterior, au fost trimise în judecată alte 5 persoane. Acestea au fost învinuite de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Verdict

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cazul face parte dintr-o serie de dosare penale inițiate în martie 2013 de către Procuratura Generală, pe baza autosesizării. Acestea au fost conexate ulterior cu alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție (CNA). Urmărirea penală a fost efectuată de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Cum au fost furați banii 

În decembrie 2011, inculpatul, fiind administrator și fondator al unei companii, a acționat în complicitate cu alte persoane și a obținut prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA un credit de 4 400 000 lei (circa 220 mii de euro). Creditul nu a fost restituit, fiind cauzat băncii un prejudiciu considerabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a tăinui și deghiza originea lor ilicită. Într-un final, inculpatul a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.

Decizia magistraților. Hotărârea nu este definitivă

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Cauza a fost examinată pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a durat 8 luni.

Marți, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari.

Bărbatul a fost condamnat la 6,5 ani de închisoare. Pedeapsa urmează a fi executată într-un penitenciar de tip închis. La fel, acesta a fost privat de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani.

sursa: Arhivă EVZ

Totodată, s-a dispus confiscarea specială în sumă de 1,3 milioane lei din contul inculpatului în proprietatea statului. Aceasta este contravaloarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Încă o condamnare

La 5 iunie anul curent, o altă persoană a fost recunoscută vinovată de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare.

Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat din motiv că nu a fost dispusă confiscarea specială din contul condamnatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunii în sumă de 1,6 milioane lei.

Pe rolul instanței sunt mai multe dosare ce vizează cauzarea prejudiciilor de milioane Băncii de Economii. Persoanele suspectate sunt cercetate în dosarul numit generic „Frauda bancară”.

Revista presei
Parisul la răscruce