Scandalul de la SNSPA: Ministerul Educației anunță controale în universități

Scandalul de la SNSPA: Ministerul Educației anunță controale în universități Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

România. Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi, după scandalul de la SNSPA. Ministerul a declarat că nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană. Profesorii vinovați vor fi pedepsiți.

Ministerul Educației nu tolerează nicio abatere

„Ministerul Educaţiei nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar”, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Ministerul a mai spus că va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la:

  • cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate);
  • modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.
Ligia Deca

Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Legislația a fost îmbunătățită

Ministerul Educaţiei a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • adoptarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, care interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;
  • stabilirea obligaţiei ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară;
  • stabilirea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie;
  • stabilirea obligaţiei ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligaţie reglementată de Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.
hărțuire sexuală

Hărțuire. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul a declarat că studenţii au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere. A fost lansat în consultare publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiilor de etică din universităţi, în data de 12 iunie 2024.

Hărțuirea sexuală are consecințe dezastruoase

Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că hărţuirea sexuală are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Aceasta a declarat că felicită curajul tinerelor care au spus adevărut. Ea a subliniat că orice abatere de la normele de etică şi integritate trebuie să fie aspru sancţionată.

Revista presei