Dosarul Coldea: Vreau să pot călători. Instanța a amânat pronunțarea. Video. Update

Dosarul Coldea: Vreau să pot călători. Instanța a amânat pronunțarea. Video. Update Florian Coldea. Sursa foto: EVZ

Update 12.30. Florian Coldea a făcut o serie de declarații după ce s-a prezentat în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, unde alături de fostul coleg Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă a solicitat ridicarea controlului judiciar. Cu toate astea, instanța a amânat judecarea cererii pentru o dată ulterioară.

„Nu prea mă uit la televizor. Nu pot să fac vorbire și nici declarații pentru că e vorba de perioada nepublică a dosarului. De fiecare dată când s-a putut am făcut declarații corecte. Vreau să pot călători firesc. Am pus motivele în contestație”, a declarat Florian Coldea, după întâlnirea cu magistrații.

 

Șirea inițială

București. Fostul șef al Direcției juridice a SRI, Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă sunt așteptați luni, 29iulie, pentru a doua oară în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București. Cei trei contestă măsura controlului judiciar pe cauțiune aplicată de procurorii anticorupție în cadrul dosarului în care sunt acuzați de fapte de corupție. Judecata a fost amânată pentru această săptămână pentru a permite studierea dosarului de urmărire penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul generalilor SRI. Coldea și Dumbravă, din nou în fața magistraților

Florian Coldea, fostul șef al Direcției juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă sunt așteptați din nou în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, pentru a contesta măsura controlului judiciar pe cauțiune impusă de procurorii anticorupție. Aceștia sunt acuzați de fapte de corupție grave într-un dosar complex, iar reexaminarea măsurii de control judiciar marchează un nou pas în această investigație de amploare.

Dosarul în cauză implică acuzații serioase de corupție, extinse pe o perioadă lungă, iar procurorii DNA au extins urmărirea penală pentru generalul Coldea, generalul Dumbravă, avocatul Trăilă și șoferul Dan Tocaci. Extinderea urmăririi penale a fost determinată de un nou denunț din partea primarului din Rovinari, Robert-Dorin Filip, care aduce noi acuzații și complicații în acest caz.

Se pare că firma avocatului Doru Trăilă ar fi semnat un contract de peste 230.000 de euro cu bunica primarului, în vârstă de peste 80 de ani, sub pretextul „optimizării judiciare”. Acest contract ar fi avut scopul de a obține o hotărâre favorabilă pentru primar, o manevră similară fiind aplicată și în cazul afaceristului Cătălin Hideg, ceea ce aprofunează complexitatea și gravitatea acuzațiilor din dosar.

Florian Coldea

Florian Coldea. Sursa foto: EVZ

Miza ridicării controlului judiciar pe cauțiune este dublă.

Curtea de Apel București va decide pe 29 iulie dacă plângerea formulată de generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, alături de avocatul Doru Trăilă, împotriva măsurii controlului judiciar pe cauțiune va fi aprobată sau respinsă. Măsura a fost instituită de DNA pe numele lor pe 24 mai 2024 și a fost prelungită cu încă 60 de zile pe 17 iulie 2024. Decizia instanței va avea un impact semnificativ asupra statutului lor juridic și asupra posibilității lor de a călători în afaceri și de a-și continua activitățile.

Judecătoarea Claudia Jderu, care ar fi trebuit să se pronunțe în acest caz încă din 23 iulie, a dispus amânarea cu șase zile pentru a-i oferi lui Florian Coldea timp să „studieze dosarul de urmărire penală”. Decizia privind ridicarea controlului judiciar pe cauțiune este crucială, deoarece implică nu doar suma de 300.000 de euro (100.000 de euro pentru fiecare inculpat), ci și libertatea lor de a părăsi teritoriul României, ceea ce adaugă o dimensiune importantă acestei proceduri judiciare.

Coldea și Dumbravă, plasați sub control judiciar la sfârșitul lunii mai

Fostul șef al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar pe 25 mai, după aproape 15 ore de audieri la sediul DNA, ca urmare a unei plângeri formulate de omul de afaceri Cătălin Hideg. Cei trei sunt obligați să evite orice comunicare între ei și cu martorii din dosar.

Dosarul în care sunt acuzați Coldea, Dumbravă și Trăilă vizează infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani și a fost deschis după plângerea lui Cătălin Hideg. Hideg, condamnat în primă instanță într-un caz de fraude legate de achiziții în perioada pandemiei, susține că a plătit 100.000 de euro dintr-un contract de 600.000 de euro încheiat cu casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care oferă servicii de consultanță firmelor lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

Potrivit procurorilor DNA, Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că, în schimbul banilor, vor interveni pentru obținerea unei condamnări cu suspendare și ridicarea controlului judiciar. Denunțul lui Hideg a fost depus la DNA după ce afaceristul a fost condamnat în primă instanță.

 

Revista presei