Război în Ucraina, ziua 887. Rușii avansează în Donețk. Războiul va veni la granițele Finlandei

Război în Ucraina, ziua 887. Rușii avansează în Donețk. Războiul va veni la granițele Finlandei Război în Ucraina. Sursa Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Pe parcursul ultimelor zile, trupele ruse au înregistrat câștiguri rapide în partea de est a regiunii Donețk, cucerind mai multe sate și apropiindu-se de orașul Pokrovsk, unul dintre principalele bastione ale apărării ucrainene din zonă, scrie The New York Times. Ieri, de la începutul zilei, pe front au avut loc 96 de ciocniri de luptă cu rușii, care atacă intens în direcția Pokrovsk - acolo agresorul a efectuat 27 de acțiuni de atac și ofensive.

Rușii caută unitățile ucrainiene slăbite

Potrivit analiștilor militari, aceste câștiguri rapide reflectă capacitatea îmbunătățită a Moscovei de a exploata „fisurile” în liniile de apărare ucrainene, care au fost slăbite de atacurile necruțătoare ale Rusiei și de lipsa resurselor. Ei cred că în ultimele luni, forțele ruse s-au concentrat tot mai mult pe identificarea unităților ucrainene slăbite și prost organizate înainte de a pătrunde, aruncând zeci de soldați și vehicule blindate pe câmpul de luptă.

"Rușii cercetează pozițiile pentru a vedea dacă batalionul ține sau se retrage. De îndată ce găsesc batalioane și brigăzi slăbite, le atacă, indiferent de pierderi", a declarat Mykola Beleskov, analist militar la Institutul Național de stat. pentru Studii Strategice în Ucraina.

Ca exemplu, jurnaliștii NYT citează pierderea satului Progress în direcția Pokrovsky a frontului în regiunea Donețk. În același timp, motivele înaintării rapide a trupelor rusești sunt indicate de o retragere haotică sau de o rotație ineptă a luptătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a remarcat analistul militar Franz-Stefan Gadi din Viena, „rotația este de obicei cel mai periculos moment” pentru armată, deoarece lasă pozițiile doar parțial ocupate atunci când soldații se retrag. Potrivit acestuia, prezența constantă a dronelor de recunoaștere care plutesc deasupra câmpului de luptă face ca astfel de rotații să fie extrem de dificile, mai ales pentru Ucraina, ale cărei linii de apărare sunt deja subțiri din cauza lipsei de forță de luptă. Potrivit proiectului DeepState, rușii au succes și în apropiere de Umanskyi, Novoselivka Pershoya, Zhelannoy, Vesely și în Krasnohorivka.

Ofensiva de vară a Rusiei eșuează

Uriașa ofensivă a Kremlinului trebuia să pună capăt războiului, dar nu a existat nicio descoperire majoră sau prăbușire a Ucrainei. După cum scrie The Telegraph, cu aproximativ două luni rămase până la sfârșitul verii, Rusia nu a reușit să-și atingă cele mai ambițioase obiective: nu a existat nici o pătrundere grandioasă a Rusiei, nici o prăbușire generală a liniei frontului ucrainean.

Câștigurile pe care le-a obținut armata rusă au fost lente și costisitoare: Ministerul Apărării britanic a declarat săptămâna trecută că Rusia a suferit 1.262 și 1.162 de victime pe zi în mai și, respectiv, iunie, cele mai mari din conflict.

Cu toate acestea, trupele ruse continuă să avanseze, uneori cu o viteză alarmantă.

La începutul acestei campanii, existau mai multe predicții că Blitzkrieg-ul rusesc va merge până la Kiev. Dar Rusia are încă un obiectiv teritorial principal: capturarea întregii regiuni sau a majorității regiunii Donețk.

Rușii speră să păstreze tot ce au ocupat.

Dacă și când vor începe discuțiile de pace – iar rușii speră clar că victoria lui Donald Trump din noiembrie îi va pune într-o poziție bună pentru a începe negocierile – vor încerca să păstreze tot ce au ocupat.

Dacă ocupă Sloviansk, Kramatorsk și Pokrovsk până în acel moment, ei pot vinde un astfel de rezultat ca o victorie în acest război. Este evident că Rusia are în prezent un avantaj în oameni, echipamente și muniție. Ei trebuie să folosească această fereastră de dominare.

Asaltul asupra Harkovului din 10 mai a fost prima ofensivă transfrontalieră directă de amploare din 2022 și avea două obiective: crearea unei zone tampon pentru a preveni loviturile și raidurile ucrainene în regiunea Belgorod și devierea rezervelor ucrainene de pe frontul principal, în Donbas.

Primul a eșuat clar. În ciuda succesului inițial, rușii au fost rapid epuizați și au început să piardă teren. Acum sunt împărțiți în două: în jurul orașului Vovchansk și a satului Lukyanske.

Sursa: understandingwar.org

Cel de-al doilea obiectiv a fost mai reușit. Ucraina a fost nevoită să mute mai multe brigăzi și batalioane din alte locuri de pe linia frontului pentru a controla amenințarea.

„Lipsa rezervelor mobile este grăitoare: recentele succese ale Rusiei în direcția Niu York, Toretsk și Pokrovsk sunt caracterizate de lipsa înlocuitorilor ucraineni care să întărească linia”, scrie ziarul. Totuși, forțele ucrainene au recâștigat recent pozițiile pierdute lângă Toretsk, pe fondul operațiunilor ofensive rusești în zonă, pe 27 iulie.

Sursa: understandingwar.org

Pokrovsk și Chasiv Yar

Luptele din Donbas nu s-au oprit cu adevărat din iarnă. Dar din 10 mai, ziua în care a început atacul asupra Harkivului, rușii au înaintat cel mult cinci km până la Pokrovsk, aproximativ la fel până la Progress, și patru km până la Niu York. Pe direcția Chasiv Yar, au înaintat doar 2,5 km.

„Situația este aceasta: rușii au ales tactici brutale, foarte asemănătoare cu cea pe care o foloseau la Bakhmut: trimit mulți militari, pierd mulți militari, în timp ce câștigă câțiva metri și câteva străzi în unele sate și așa mai departe”, a declarat Andriy Zagorodniuk, fost ministru al Apărării al Ucrainei și analist militar.

"Practic, este o mișcare extrem de lentă, dar există mișcare. Lucrăm la asta -- nu pot spune exact ce se va întâmpla, dar încercăm să obținem niște capacități pentru a preveni asta pe termen lung. Dar pe termen scurt, pentru că avem capacitatea lovită doar în imediata vecinătate a forțelor ruse, dar în timp, aceste realizări se acumulează”, a menționat el.

Sursa: understandingwar.org

Dacă rușii reușesc să cucerească Niu York și Toretsk, ei vor amenința Chasvoy Yar din sud și Konstantinovka din sud-est. Acest lucru îi va aduce la un pas de a amenința Kramatorsk și Sloviansk, punând în pericol întreaga poziție a Ucrainei în regiunea Donețk.

Unul dintre motivele succesului recent al Rusiei este că preferă să-și concentreze atacurile asupra unităților ucrainene mai slabe.

„Războiul va veni la granițele Finlandei”

Potrivit președintele finlandez Alexander Stubb, în acest moment „nu există niciun motiv de îngrijorare, dar este necesar să ne obișnuim cu faptul că războiul va ajunge la granițele Finlandei”, relatează porttalul finlandez Yle.

Comentând atacul Ucrainei asupra aerodromului „Olenya” din regiunea Murmansk a Federației Ruse, Stubb a remarcat că a luat legătura cu prim-ministrul Suediei Ulf Kristersson și cu prim-ministrul Finlandei Petteri Orpo pe această temă.

"Mesajul principal este că noi, în Finlanda, nu avem niciun motiv de îngrijorare. Avem situația sub control și putem reacționa", a spus politicianul.

Potrivit acestuia, acum Finlanda are un motiv să rămână calmă și vigilentă. În plus, finlandezii trebuie să se obișnuiască cu ideea că războiul se va extinde până la granițele țării.

"Zborul de la Helsinki la Kiev este foarte scurt. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că Ucraina trebuie să folosească toate mijloacele pentru a câștiga acest război, iar acestea sunt, de asemenea, lovituri diferite. Și Rusia continuă atacurile hibride", a declarat Stubb.

Cu o zi înainte, dronele GUR au lovit un bombardier strategic Tu-22M3 pe aerodromul „Olenya” din regiunea Murmansk a Federației Ruse. Acest aerodrom este situat la aproximativ 1.800 km de granița cu Ucraina.

Revista presei