Republica Moldova, în UE. Planul diabolic, pregătit la Kremlin

Republica Moldova, în UE. Planul diabolic, pregătit la KremlinUniunea Europeană. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova face pași importanți spre integrarea în Uniunea Europeană. Pe 25 iunie au fost lansate oficial negocierile de aderare, marcând un moment extrem de important în istoria țării. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că speră ca aderarea să se facă până în 2030.

Însă, acest pas nu este văzut cu ochi buni de la Moscova. Kremlinul a transmis, în nenumărate rânduri, că „potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice și că mulţi cetăţeni ai Moldovei doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia”.

La rândul său, Chișinăul a reclamat că Rusia duce un război hibrid menit să descurajeze economia, să producă haos, să destabilizeze țara pentru a schimba guvernarea pro-europeană și a deturna parcursul european al țării.

Igor Grosu: Rusia nu ne respectă ca stat

De altfel, președintele Parlamentului, Igor grosu, a spus că Federația Rusă nu s-a împăcat cu gândul că Republica Moldova este un stat european, care vrea să introducă în Constituție foarte clar: Integrarea europeană este unica și corecta decizie democratică a cetățenilor.

Igor Grosu a mai spus că, după ce Republica Moldova va deveni membră a UE, Rusia va continua manevrele de destabilizare.

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Sursa foto: Facebook/Igor Grosu

„Încercările Kremlinului de a destabiliza, de a influența lucrurile nu în direcția bună în Republica Moldova, o să persiste. Uitați-vă ce se întâmplă în state deja membre ale UE. Este bine ca noi să înțelegem lucrul acesta, să nu ne relaxăm în sensul că Kremlinul respectă decizia suverană a populației. Din păcate, ei nu respectă și nu ne respectă ca stat, asta e convingerea mea. Dacă se respecta, nu se întâmpla nenorocirea care este acum în invazia lor în Ucraina, nu aveam o armată ilegală pe teritoriul nostru și nu erau alte conflicte înghețate în fostele republici Georgia, Armenia, Azerbaidjan”, a declarat Igor Grosu la TVR Moldova.

Maia Sandu: Republica Moldova este supusă unui război hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot

Într-o declarație făcută la București, președintele Maia Sandu a subliniat că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară”.

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: Twitter

Maia Sandu a mai spus că, deși Republica Moldova nu este atacată militar de Federaţia Rusă, la fel ca Ucraina, este supusă unui război hibrid, în care câmpul de luptă este „peste tot”: economie, spaţiu informaţional şi surse energetice:

„Pentru noi, apartenenţa la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante şi pe care nu le luăm ca de la sine înţelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră şi, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”.