Schimbări legate de vânzarea țigărilor. Regula care devine obligatorie

Schimbări legate de vânzarea țigărilor. Regula care devine obligatorie Țigări. Sursa foto: Pixabay

România. Comercianții de tutun au obligația să îi verifice dacă persoanele care cumpără țigări au 18 ani. Astfel, cumpărătorii trebuie să prezinte actul de identitate înainte de achitarea produsului. Totodată, legislația cuprinde noi reguli legate de țigările electronice.

Țigări vândute doar cu buletinul. Cum vor proceda comercianții

Legislația a suferit modificări privind vânzarea sau promovarea produselor care conțin tutun. Două dintre reguli au intrat în vigoare recent.

După noile schimbări, comercianții trebuie să le ceară buletinul tuturor celor care cumpără țigări. Concret, aceștia vor putea verifica dacă aceștia au împlinit vârsta de 18 ani.

Regula se aplică și pentru comercializarea produselor alcoolice

De asemenea, comercianții și angajații restaurantelor au aceleași obligații legat de vânzarea băuturilor alcoolice sau a energizantelor. Cei care nu respectă noile prevederi riscă amenzi de până la 30.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbările intrate în vigoare de astăzi au legătură și cu promovarea acestor tipuri de produse. Astfel, țigările electronice nu vor mai putea fi promovate în unitățile școlare, spitale sau pe posturile de televiziune și radio.

Reguli pentru cei care vând țigări electronice

Cei care comercializează produse de tip vape, destinate inhalării le promovează ca fiind un înlocuitor pentru tutun. Nici acești comercianți nu vor scăpa de noile prevederi.  Până în prezent, regulile vizau doar comercializarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice.

țigări electronice, vaping,

Țigări electronice. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Începând de la finalul lunii iulie, restricțiile privind promovarea au fost extinse și în cazul țigărilor electronice, arată Avocat.net.

La începutul anului, vânzarea acestor tipuri de produse prin automate a fost interzisă în cazul minorilor. De asemenea, Executivul a decis ca țigările electronice să poată fi livrate prin colete care conțin un avertisment.

Mai mult, fumatul în incinta unităților școlare a fost interzis prin lege. De asemenea, elevii nu au voie să intre în școli cu țigări electronice sau alte dispozitive pentru încălzirea tutunului. În anul 2022, numărul fumătorilor din România ajungea la  3.892.535, conform Eurostat.

Revista presei