A mușcat de picior un gardian. Câți ani de închisoare i s-au adăugat unui puşcăriaş de la Cricova

A mușcat de picior un gardian. Câți ani de închisoare i s-au adăugat unui puşcăriaş de la Cricova Penitenciarul nr.15 din Cricova/ Sursa foto: ANP

Chișinău. A mușcat de mână și de picior un gardian. Faptă pentru care va mai sta după gratii 3 ani. Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Deținutul are 30 de ani și s-a pomenit cu o nouă condamnare după ce a organizat dezordini în penitenciarul N 15, din adiacentul comunei Cricova. Acesta își ispășește pedeapsa pentru o altă infracțiune. Prin cumul de sentințe, i-a fost stabilită pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 9 luni.

Gardian atacat. De ce este acuzat deţinutul

Deținutul a fost judecat comiterea acțiunilor care „dezorganizează activitatea penitenciarelor”. Mai exact, este vorba despre articolul 286 din Codul Penal, care se referă la „săvârșirea de către o persoană care execută pedeapsa cu închisoare a atacului violent asupra administrației”.

Acuzatorii de stat au precizat că incidentul a avut loc în data de 25 octombrie 2023. În timpul zilei, deținutul a atacat un angajat al secției siguranță și regim al penitenciarului. Gardianul a fost luat prin surprindere și nu a scăpat fără consecințe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a fost mușcat  şi de mâna stângă, în regiunea antebrațului. În timp ce încerca să-i pună cătușele atacatorului, cel din urmă și-a înfipt dinții în piciorul său.

Gardian muşcat de un deţinut

Instanţa l-a condamnat la trei ani cu executare pe deţinutul care a muşcat un gardian/Sursa foto:procuratura.md

Angajatul s-a ales cu echimoze și excoriații. Inculpatul și-a recunoscut vinovăția, dar are dreptul să conteste decizia primei instanțe.

Controale inopinate mai frecvente după atacul asupra gardianului

Penitenciarul N15 din Cricova a fost deschis în 1957. Este unul de tip închis, pentru bărbați. Este un penitenciar de maximă securitate. Aici îşi ispăşesc pedeapsa o parte din cei mai periculoşi criminali din Republica Moldova.

În februarie curent, au fost organizate percheziții inopinate. Echipele specializate, formate din angajații Detașamentului cu destinație specială ,,Pantera” au verificat amănunțit nu doar penitenciarul, dar și celulele și spațiile comune. Au fost depistate zeci de telefoane mobile, fișe pentru jocurile de noroc, dar și obiecte ascuțite confecționate artizanal.

Obiecte găsite la deţinuţi

Obiecte găsite la deţinuţi/ Sursa foto: ANP

Ulterior, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a dispus măsuri similare în toate penitenciarele din țară.

Revista presei