Progresele României, punctate de UE în Raportul de țară pe justiție

Progresele României, punctate de UE în Raportul de țară pe justiție Sursa foto: Arhiva companiei

Comisia Europeană apreciază progresele realizate de sistemul românesc de justiție, conform raportului anual de țară despre România, făcut public de către Comisia Europeană.

Raportul de țară pe justiție. Digitalizarea, obiectiv al guvernării PNL

Raportul de țară constată că a fost asigurată stabilitatea reformei judiciare și implementarea Legilor Justiției. De asemenea,România a continuat să creeze condițiile necesare pentru independența sistemului judiciar și în timpul mandatului actualului ministru liberal al Justiției, Alina Gorghiu.

Au fost notate în mod pozitiv acordarea de resurse financiare suplimentare pentru Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și ocuparea unor posturi vacante importante din sistem. În același timp, a fost apreciat efortul de a rezolva problema resurselor umane din justiție, prin organizarea de concursuri pentru recrutarea și promovarea magistraților, dar și prin modificări legislative în sensul creșterii numărului de posturi de procurori.

Unde se poziționează România

Guvernarea din care PNL face parte a depus eforturi importante în vederea digitalizării în justiție. De exemplu, aplicația „Dosar electronic pentru judecători” a devenit operațională anul trecut în toată țara și s-au făcut progrese în atragerea fondurilor PNRR pentru digitalizarea sistemului judiciar.

Ne puteți urmări și pe Google News
Justiție, PNL

Justiție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

PNL. Despre oprirea Mecanismului de Cooperare și Verificare ( MCV)

Raportul Comisiei Europene confirmă astfel că renunțarea la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în 2023 a fost o decizie corectă. Reamintim că - după 16 ani de monitorizare a României - Comisia Europeană a decis, în septembrie anul trecut, să oprească MCV. Acesta a fost cel mai important progres în justiție din ultimii ani de zile, fiind pregătit în mandatul fostului ministru liberal Cătălin Predoiu.

Revista presei
Parisul la răscruce