Netanyahu: Statele Unite și Israel rămân întotdeauna aliați
- Iuliu Vlădescu
- 23 iulie 2024, 13:27
Israel „va rămâne un aliat al Washingtonului, indiferent de cine este ales președinte”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, înainte de a pleca într-o vizită oficială în Statele Unite.
Netanyahu, întâlniri la vârf în SUA
Premierul a vorbit cu presa în timp ce era lângă Noa Argamani, ostatică Hamas care a fost eliberată luna trecută.
„Israelul va rămâne cel mai important aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, indiferent de cine este ales președinte”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, la plecarea în vizita sa instituțională în Statele Unite.
Șeful guvernului se va întâlni cu președintele Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris și va ține un discurs în fața Congresului, joi. De asemenea, este așteptată o întâlnire cu Donald Trump, candidat republican la Casa Albă, dar nu a fost încă confirmată.
Președintele Isaac Herzog pleacă din Israel la Paris
Președintele israelian Isaac Herzog va fi la Paris săptămâna aceasta pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice și pentru a se întâlni cu șefii de stat, făcând totodată o oprire la Roma. Potrivit anunțului făcut duminică de biroul său, Herzog va pleca miercuri la Paris, unde va vizita sediul israelian din Satul Olimpic și va comemora 52 de ani de la masacrul de la Jocurile Olimpice de la München.
Potrivit celor relatate de „Times of Israel”, a doua zi Herzog se va afla la Roma, unde se va întâlni cu premierul italian Giorgia Meloni, cu președintele țării, Sergio Mattarella, și cu ministrul de externe, Antonio Tajani.
Seara se va întoarce la Paris pentru a participa la recepția găzduită de președintele francez Emmanuel Macron pentru șefii de stat sosiți la deschiderea Jocurilor Olimpice. Herzog va avea o întâlnire de afaceri cu Macron vineri, apoi se va întâlni cu membrii comunității evreiești franceze și va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. La Paris se va întâlni, printre alții, cu premierul olandez Dick Schoof și cu președintele Paraguayului, Santiago Peña.
Kamala Harris, nemulțumită de războiul antiterorist declanșat de Israel după masacrul din 7 octombrie
Dacă va deveni președinte al SUA, Kamala Harris ar trebui să rămână în mare parte la politica externă a lui Joe Biden în chestiuni cheie precum Ucraina, China și Iran, dar ar putea adopta un ton mai dur cu Israelul din cauza războiului antiterorist din Gaza.
În calitate de vicepreședinte, ea l-a susținut în mare parte pe Biden în sprijinirea fermă a Israelului, dar Harris a mers uneori cu un pas înaintea președintelui, criticând conduita Israelului în războiul său împotriva teroriștilor palestinieni din Gaza, a scris agenția de presă Reuters.
În martie, Harris a criticat Israelul, spunând că nu face suficient pentru a atenua „catastrofa umanitară” din Gaza. Apoi, în aceeași lună, Kamala Harris nu a exclus „consecințe” dacă Israelul ar lansa o invazie terestră pe scară largă în orașul Rafah din sudul Gazei, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni strămutați.
O schimbare majoră a politicii SUA față de Israel, puțin probabilă
Dar analiștii nu se așteaptă la o schimbare majoră în politica SUA față de Israel. Halie Soifer, care a fost consilierul pentru securitate națională al lui Harris din 2017 până în 2018, a spus că sprijinul ei pentru Israel a fost la fel de puternic ca și al lui Biden. „Chiar nu a existat nicio polemică” între cei doi cu privire la Israel, a declarat Soifer pentru Reuters, citat de RaiNews.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)