Primul Crăciun în tranșee. Fraternitate și armistițiu în Primul Război Mondial
- Jalba Claudia
- 24 decembrie 2024, 15:31
Pe 24 decembrie 1914, în tranșeele de pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial, s-a întâmplat un eveniment remarcabil: Armistițiul de Crăciun. În acea noapte rece și întunecată, soldații britanici și germani au încetat focul și au fraternizat în No Man's Land, schimbând colinde, țigări și chiar jucând fotbal.
Mitraliorul britanic Bruce Bairnsfather a descris momentul în memoriile sale. În acea noapte, germanii au început să cânte colinde, iar britanicii au răspuns. Curând, soldații inamici au început să iasă din tranșee, întâlnindu-se la jumătatea drumului și dând mâna. Un sergent britanic a negociat întâlnirea, iar soldații au schimbat cadouri și cuvinte prietenoase.
În jurul orei 10 seara, Bairnsfather a observat un zgomot.„Departe peste câmp, printre umbrele întunecate dincolo, am putut auzi murmurul vocilor.” S-a întors către un coleg soldat din tranșee și a spus: „Auzi cum germanii fac gălăgie acolo?” „Da,” a venit răspunsul. „Fac asta de ceva vreme!”
Primul Crăciun în tranșee
Germanii cântau colinde, fiind Ajunul Crăciunului. În întuneric, unii soldați britanici au început să cânte înapoi. „Deodată”, și-a amintit Bairnsfather, „am auzit strigăte confuze din cealaltă parte. Ne-am oprit cu toții să ascultăm. Strigătul a venit din nou.” Vocea era a unui soldat inamic, vorbind în engleză cu un accent german puternic. Spunea: „Veniți aici.” Unul dintre sergenții britanici a răspuns: „Tu vii până la jumătate. Eu vin până la jumătate.”
Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi uimit lumea în anii ce au urmat și ar fi făcut istorie. Soldații inamici au început să iasă temători din tranșee și să se întâlnească în „No Man’s Land”, zona dintre armate plină de sârmă ghimpată. Soldații au schimbat cântece, tutun și vin, participând la o petrecere spontană de sărbătoare în noaptea rece.
Un infanterist german a descris cum un soldat britanic a organizat o frizerie improvizată, oferind tunsori germanilor în schimbul țigărilor. Alte relatări vorbesc despre soldați germani care au decorat brazi de Crăciun cu lumânări.
Un moment remarcabil a fost un joc improvizat de fotbal. Ernie Williams, un soldat britanic, și-a amintit cum au improvizat porți și au jucat cu germanii.
Nu toți erau de acord cu armistițiile
Presa a început să relateze despre aceste armistiții, cu soldați descriind experiențele lor în scrisori către familie. Un soldat britanic a scris soției sale despre cum germanii și britanicii au schimbat țigări și trabucuri și cum ziua de Crăciun a fost neobișnuit de liniștită.
Estimările variază, dar până la 100.000 de soldați ar fi putut participa la aceste armistiții de Crăciun. Totuși, nu toate întâlnirile au fost pașnice; în unele cazuri, lunetiști au deschis focul, provocând mai multe victime. Hitler, pe atunci un simplu soldat german, a condamnat fraternizarea, spunând că soldații ar trebui să-și mențină onoarea germană.
Comandanții militari nu au fost încântați de aceste armistiții. Papa Benedict a cerut o încetare oficială a focului pentru Crăciun, dar apelul său a fost ignorat.
Când armistițiile spontane au izbucnit, liderii armatei au emis ordine stricte pentru a preveni repetarea acestora. Generalul britanic Sir Horace Smith-Dorrien a criticat aceste armistiții, văzându-le ca un semn de apatie.
După acest episod, pentru restul războiului nu au mai avut loc armistiții de Crăciun. Primul Război Mondial a continuat încă patru ani, devenind unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie. Totuși, Armistițiul de Crăciun din 1914 rămâne un moment de umanitate în mijlocul violenței, inspirând artă, filme și cântece de-a lungul anilor, potrivit HotNews.