Canicula a făcut ravagii în România, în această vară. Câte persoane și-au pierdut viața
- Emanuel Nițulescu
- 22 iulie 2024, 18:38
România. Încă patru persoane au fost confirmate a fi murit din cauza caniculei în România, de către medicii legiști.
În Botoșani și București sunt cele mai multe decese
Ultimele patru persoane decedate din cauza caniculei au fost confirmate astăzi de către medicii legiști din București. La acest moment sunt patru decese confirmate în Botoșani, unul în Satu Mare, unul în Olt și patru în București.
„Sunt pacienți care au ajuns în spitale în stare gravă, cu hipertermie, cu o temperatură a corpului chiar și de 43 de grade Celsius, condiâii în care organismului nu mai funcționează,” transmite Digi24.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a tras un semnal de alarmă privind riscurile expunerii prelungite la temperaturi ridicate fără o hidratare adecvată. Într-o declarație recentă pentru Digi24, Arafat a subliniat că oamenii pot ajunge în situații critice de hipertermie, care pot deveni ireversibile.
Arafat a adresat un apel către toți românii, rugându-i să verifice starea vecinilor vârstnici care locuiesc singuri. „Populația trebuie să se informeze și să respecte regulile de siguranță. Este esențial să fim empatici și să avem grijă de cei în vârstă, deoarece autoritățile nu pot ajunge la fiecare ușă,” a declarat el.
Recomandările MS pentru combaterea efectelor caniculei
Ministerul Sănătății (MS) a emis o serie de recomandări pentru a ajuta populația să facă față valurilor de căldură extremă.
- Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.
- Utilizați aerul condiționat setând o temperatură cu 5 grade mai mică decât cea ambientală.
- Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura depășește 32°C.
- Petreceți timp în spații cu aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe) dacă nu aveți aer condiționat acasă sau la muncă.
- Faceți dușuri călduțe pe parcursul zilei, fără a vă șterge de apă.
-
- Purtați pălării de soare și haine lejere, din fibre naturale și culori deschise.
- Beți zilnic 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. Pe timpul caniculei se recomandă un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.
- Evitați alcoolul și băuturile cu cofeină sau zahăr, deoarece favorizează deshidratarea.
- Consumați fructe și legume proaspete, bogate în apă (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii). Iaurtul este o alternativă bună pentru hidratare, echivalentul unui pahar de apă.
- Limitați activitățile în exterior care necesită efort fizic intens.
- Aveți grijă de persoanele dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le lichide în mod regulat.
- Păstrați legătura cu vecinii, rudele și cunoștințele în vârstă sau cu dizabilități și verificați starea lor de sănătate. Respectarea acestor recomandări este crucială pentru a preveni efectele grave ale caniculei asupra sănătății.