VIDEO. Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre controversele apărute la Consfătuirea din 1910
- Livia Bardas
- 19 iulie 2024, 20:47
Vineri, 19 iulie 2024, în cadrul emisiunii Evenimentul Istoric, scriitorul și istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost invitatul special, aducând în discuție subiecte de mare importanță istorică.
În emisiunea de astăzi, accentul a fost pus pe un nou program de 49 de puncte, al doilea astfel de program, dar și pe Consfătuirea de la București din aprilie 1910.
Intervenția lui A. C. Cuza la programul lui Iorga
A.C. Cuza a intervenit asupra programului celor 19 puncte ale lui Iorga, punându-și amprenta asupra lui. „A.C. Cuza introduce, în acest program de 19 puncte, două articole. Punctul 11, scoaterea străinilor din sate. Și punctul 18, scoaterea evreilor din armată” a precizat istoricul Alex Mihai Stoenescu.
Cu toate acestea, istoricul aduce în atenția publicului un aspect important. „Exact în acea perioadă, au apărut public niște rapoarte ale unor generali români din Armată. Aceste rapoarte prezentau caracterul slab, pur și simplu nepotrivit, al minorităților din România, pentru serviciul militar. Adică, minoritarii din România nu sunt buni de nimic în Armată.”
Istoricul menționează faptul că se răspândise această idee, că evreii erau un popor slab. „Popor de oameni firavi, bolnăvicioși, desigur o imagine falsă.”
Introducerea acestor două puncte de către A.C. Cuza erau susținute de un fost ofițer pe numele său Manolescu Mladian.
Răspunsul lui Iorga nu a întârziat să apară, astfel acesta i-a scris lui A.C. Cuza. „Noi, naționaliștii, n-avem nimic de conservat decât în marginea celui mai stric interes național și nimic de cucerit în sens liberal, dincolo de această margine. Democrația este pentru noi numai mijlocul de a afirma și mai puternic caracterul național al politicii românești.” Istoricul Alex Mihai Stoenescu, în cadrul emisiunii Evenimentul Istoric, oferă și o explicație în acest sens, povestind mai pe larg înțelesul celor spuse de Nicolae Iorga.
Noul program de 49 de puncte și Congresul din aprilie 1910
În aprilie 1910, s-a organizat la București ceea ce Iorga numea „Consfătuire”, iar A.C. Cuza numea „Congres”. De la Iași au venit în Capitală sute de persoane. Iorga a vrut ca adunarea să aibă loc în Capitală pentru a contracara pornirile antisemite și ultranaționaliste ale lui A.C. Cuza.
Un nou program și-a făcut apariția, acesta având de această dată 49 de puncte. Majoritatea punctelor erau economice, sociale și de învățătură, neavând nicio legătură cu antisemitismul și ultranaționalismul.
„La acest Congres de la București, au început să ia cuvântul cei din organizațiile de la Iași. Ei introduc pe ordinea de zi, la un moment dat, subpunctul „Arendașii străini și evreii la sate”. Iorga nu ia cuvântul. El nu are nicio reacție la subiectul arendații străini și evreii la sate. Doar A. C. Cuza ia cuvântul” precizează Alex Mihai Stoenescu în cadrul emisiunii. În continuare, acesta adaugă: „La subiectul scoaterea evreilor din armată, Iorga iarăși nu intervine. Acest lucru este foarte interesant.”
Ediția integrală a emisiunii Evenimentul Istoric de vineri, 19 iulie, poate fi vizionată aici.