Obținerea permisului de conducere. Ce trebuie să știe cei care fac școla pe mașini cu cutie automată

Obținerea permisului de conducere. Ce trebuie să știe cei care fac școla pe mașini cu cutie automată Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Persoanele care fac școala de șoferi pe mașini dotate cu cutie de viteză automată și obțin carnetul de conducere, au dreptul de a conduce doar astfel de mașini. Agenția Servicii Publice (ASP) din Republica Moldova explică ce trebuie să facă personale care vor să conducă și mașini cu cutie de viteză automată.

Ce trebuie să facă șoferii

„Pentru a exclude această restricție și a preschimba permisul de conducere de la vehicule cu cutie automată la vehicule cu cutie mecanică, trebuie susținută proba practică a examenului auto cu un vehicul dotat cu cutie de viteză mecanică”, a transmis ASP.

Programarea la examen se face aici: programaredl.asp.gov.md

Documentele necesare:

Ne puteți urmări și pe Google News

-actul de identitate al conducătorului auto; -permisul de conducere deținut; -adeverința medicală a conducătorului de vehicul și a candidatului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule -Formularul nr. 083/e, cu excepția cazurilor în care aceasta este înscrisă în Sistemul informațional automatizat „Asistență Medicală Primară”, care se consumă prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). ASP mai reamintește că permisul de conducere se eliberează pe un termen de 10 ani.

Permis de conducere

Sursa foto: ASP

Reamintim că, de la 1 iulie, obținerea permisului de conducere în Republica Moldova este mai dificilă. În testele la proba teoretică au fost integrate noi întrebări, care se referă la siguranța rutieră, protecția antiincendiară, comportamentul conducătorilor auto față de bicicliști, desenul indicatoarelor/marcajelor rutiere etc.

Obținerea permisului de conducere. Schimbările de la examenul teoretic

- La categoriile A, B, H și subcategoriile AM, A1, A2, B1, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 24 de itemi. Timpul rezervat este de 30 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 22 de itemi.

- La categoriile BE, C, CE, D, F și subcategoriile C1, C1E, D1, D1E, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 30 de itemi. Timpul rezervat este de 38 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 27 de itemi.

- La categoria CE și D, CE și subcategoria D1, subcategoriile C1E și D1, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 36 de itemi. Timpul rezervat este de 45 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 32 de itemi.

Materialul didactic „Întrebări pentru susținerea examenului teoretic în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule” actualizat cu noile întrebări   poate fi consultat AICI.

Revista presei
Parisul la răscruce