Biden se ascunde, iar Trump continuă spectacolul. Revista presei internaționale
- Bianca Pislaru
- 19 iulie 2024, 09:31
Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente desfășurate la nivel mondial. Donald Trump a ținut un discurs lung și pasional în momentul în care a acceptat nominalizarea republicană. Fostul președinte și-a început discursul de 90 de minute descriind modul în care a supraviețuit atentatului de săptămâna trecută, la un miting. Acesta a spus că „l-am avut pe Dumnezeu de partea sa”. Inițial, el a adoptat un ton conciliant, promițând să unească America. În cele din urmă, însă, a revenit la abordarea sa cunoscută. El a criticat administrația Biden pentru inflație, imigrație ilegală și conflicte în străinătate. A amenințat cu „cea mai mare campanie de deportare din istorie”. De asemenea, Trump a promis să „pună capăt fiecărei crize internaționale”. Acesta a încheiat, fără surpriză, promițând să „facă foarte repede America măreață din nou”.
Îngrijorările democraților cu privire la viabilitatea candidaturii președintelui Joe Biden sunt în creștere. Potrivit Washington Post, Barack Obama le-a spus în privat aliaților din partid că el crede că șansele dlui Biden de a câștiga în noiembrie s-au diminuat. Nancy Pelosi, fost președinte al Camerei Reprezentanților, ar fi și ea de aceeași părere. Președintele, care a încercat să înăbușe îngrijorările în interviuri și la evenimentele de campanie, se autoizolează în prezent în Delaware. Potrivit datelor, acesta prezintă simptome „ușoare” de covid-19.
Revista presei internaționale
Parlamentarii francezi au ales un membru al alianței centriste a președintelui Emmanuel Macron în fruntea Adunării Naționale. Victoria lui Yaël Braun-Pivet în fața candidaților de stânga și de extremă-dreapta este un semn bun. Sugerează faptul că alianța lui Macron are încă o șansă de a forma un nou guvern. Parlamentul Franței este blocat de când alegerile anticipate din această lună nu au reușit să ofere o majoritate niciunui grup.
Economia Argentinei, în creștere
Revista presei internaționale ne arată că economia Argentinei a crescut în luna mai. Rezultatul este primul de acest fel de când Javier Milei a devenit președinte în decembrie. Activitatea economică a crescut cu 1,3% față de aprilie, cu mult peste nivelul de 0,1% preconizat de economiști. Acest lucru a avut loc în mare parte datorită creșterii din sectorul agricol. De la preluarea mandatului, Milei a încercat să stimuleze economia prin reforme liberale.
Proteste și violențe
Cel puțin 32 de persoane au fost ucise în Bangladesh, țara fiind zguduită de tulburări. În capitala Dhaka, protestatarii au incendiat sediul televiziunii de stat. Autoritățile au tăiat accesul la unele servicii de internet. Protestatarii cer să se pună capăt unei politici controversate. Aceasta face referire la cotele care rezervă 30 % din locurile de muncă guvernamentale pentru familiile veteranilor care au luptat în războiul de independență al țării din 1971.
Netflix, creștere record a numărului de abonați
Revista presei internaționale ne arată că veniturile Netflix au crescut la 9,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Este o creștere de 17% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile gigantului de streaming au fost susținute de creșterea numărului de abonați. Aproximativ 8 milioane de utilizatori noi s-au abonat între aprilie și iunie, atrași de emisiuni de succes precum „Baby Reindeer” și „Bridgerton”. Compania a mai declarat că speră să utilizeze inteligența artificială generativă pentru a „îmbunătăți descoperirea și recomandările” pentru clienții săi.
Ascensiunea turismului în Japonia
Aproximativ 17,8 milioane de persoane au vizitat Japonia în prima jumătate a anului 2024 - cu 1 milion mai multe decât înainte de pandemie. Guvernul va introduce noi măsuri de accelerare a verificării imigrației. Scopul este de a încerca să profite de boom-ul turistic. Slăbiciunea yenului atrage o mulțime de străini, dar alimentează, de asemenea, inflația și frânează cheltuielile interne.
Joe Biden, pe teren instabil
La începutul acestei săptămâni, impulsul de a-l înlocui pe Joe Biden în fruntea Partidului Democrat părea să se risipească. Atentatul la viața lui Donald Trump a răcit orice discuție electorală. Dar nu pentru mult timp. Miercuri, Adam Schiff, un congresman important din California, s-a alăturat altor parlamentari. Aceștia l-au îndemnat public pe Biden să se retragă. Barack Obama și Nancy Pelosi se pare că se îndoiesc și ei de candidatura lui Biden. Aceștia se tem că vor pierde Casa Albă și, posibil, zeci de locuri în Congres. Vederea unui președinte lovit care își anulează miercuri întâlnirile de campanie nu i-a liniștit.
Pe fondul presiunii, Comitetul Național Democrat a schimbat scopul declarat al reuniunii sale de vineri. Acesta planificase să înceapă procesul de nominalizare a lui Biden printr-un vot virtual. Dar acum va aștepta până la începutul lunii august. Tehnic, acest lucru se poate întâmpla la convenția democraților din 19 august. Încercările de a începe mai devreme sugerează o dorință a lui Biden de a-și asigura poziția înainte de accelerarea mișcării de înlăturare a sa.
Cheltuielile bogaților Americii
American Express, o companie de carduri de credit premium, raportează vineri rezultatele din al doilea trimestru. Acestea vor oferi o perspectivă asupra moralului celor mai bogați cumpărători americani. Analiștii se așteaptă ca veniturile firmei să fi crescut cu aproximativ 11%, în conformitate cu cifrele din ultimul trimestru, în ciuda încetinirii cheltuielilor de consum. Aceștia preconizează că ratele de plată trimestriale vor ajunge la 2,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape patru ani, dar încă confortabil de scăzut în raport cu standardele istorice. Chiar și așa, Amex se află într-o poziție mai bună decât alți furnizori de credite, datorită clientelei sale înstărite.
Clienții Amex sunt dispuși să plătească taxe fixe pentru a avea acces la experiențe exclusive. Gigantul cardurilor de credit a achiziționat Tock, o platformă de rezervări, pentru 400 de milioane de dolari în iunie, pentru a oferi legiunii sale de deținători de carduri o cale rapidă către cele mai în vogă restaurante. Deși inflația ridicată a afectat americanii mai săraci, averea (și cheltuielile) cumpărătorilor care dețin un Amex continuă să crească pe fondul exploziei piețelor bursiere.
Cine va cumpăra Telegraph din Marea Britanie?
Interesații de Daily Telegraph, un ziar britanic, și Spectator, o revistă săptămânală, trebuie să prezinte oferte indicative până vineri. Titlurile au fost sechestrate de banca Lloyds după ce foștii lor proprietari, familia Barclay, au rămas în urmă cu plata datoriilor. RedBirdIMI, un vehicul de investiții sprijinit de Abu Dhabi, le-a cumpărat la scurt timp după aceea. Această vânzare a fost însă împiedicată de o lege adoptată în grabă, care împiedică deținerea de ziare de către state străine.
Printre potențialii ofertanți se numără Paul Marshall, șeful unui fond speculativ. Lord Rothermere, proprietarul Daily Mail, și-a retras oferta săptămâna trecută. Titlurile sunt profitabile și pot fi încă un trofeu atractiv. Dar strălucirea a scăzut în ultimii ani. La fel ca Partidul Conservator pe care ziarele îl susțin cu loialitate, paginile editoriale sunt stridente. Iar odată cu trecerea conservatorilor în opoziție, influența politică a Telegraph și Spectator va fi și mai slabă, conform The Economist .