Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt

Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

România. Experții economici avertizează că românii se vor confrunta cu noi taxe și impozite începând de anul viitor, având în vedere nivelul record al datoriei externe înregistrate de țara noastră.

Adrian Negrescu, analist economic, explică că întreaga datorie de aproape 900 de miliarde de lei va trebui acoperită prin taxe și impozite. Astfel, statul va fi nevoit să obțină fondurile necesare din taxe, salarii, TVA sau consum pentru a putea face aceste plăți.

Noi taxe și impozite din 2025

„Se așteaptă ca din 2025 să crească taxele și impozitele deși politicienii, în acest moment, au spus că nu vor face acest lucru”, a explicat expertul în economie.

Adrian Negrescu subliniază că această situație a fost rezultatul împrumuturilor semnificative ale statului în perioada 2019-prezent, care au crescut datoria statului român la peste 800 de miliarde de lei. Suma e mai mult decât dublu față de anul 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News
Taxe și impozite

Taxe și impozite. Sursa foto: Dmitriy/ Pixabay

Cheltuielile statului român, într-o creștere continuă

El menționează că banii au fost împrumutați pentru consum și pentru a susține creșterea continuă a cheltuielilor statului.

Datoria publică a ajuns să reprezinte mai mult de 52% din PIB. Acești bani pe care i-am împrumutat nu se folosesc pentru o viață mai bună a oamenilor, pentru spitale, școli sau autostrăzi”, a mai spus analistul economic pentru Aleph News.

Cum se împarte datoria

Din totalul de 180 miliarde de euro datorie externă, 87 miliarde de euro reprezintă împrumuturile contractate de guvernul României. În același timp, Banca Națională a României are o datorie de 3,3 miliarde de euro.

Sectorul bancar românesc înregistrează o datorie externă de 12,5 miliarde de euro, majoritatea fiind de fapt depozite atrase din străinătate.

Datorie publică

Datorie publicăSursa foto: Arhiva EvZ

Celelalte companii private dețin restul datoriei externe, estimată la aproximativ 78 miliarde de euro, incluzând credite comerciale, avansuri plătite, credite intragrup și alte tipuri de împrumuturi.

Acum zece ani, aproximativ o treime din datoria externă era deținută de sectorul public, în timp ce două treimi din totalul de 90 miliarde de euro, adică 60 miliarde de euro, aparțineau sectorului privat.

Revista presei