Pe cine protejează Scutul European al Democrației?

Pe cine protejează Scutul European al Democrației? Ursula von der Leyen / Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

În campania sa de a candida din nou pentru Comisia Europeană, Ursula von der Leyen a promis că va crea Scutul European al Democrației pentru a „lupta împotriva dezinformării și a influenței externe”.

Ce vrea să fie Scutul European al Democrației

Ea a arătat că acest scut va funcționa asemeni unui vaccin, care va încerca să „inoculeze” europenilor o apărare împotriva „virusului” știrilor false.

Presupun că atunci când Ursula vorbește despre dezinformare se referă la știri pe care ea însăși le califică drept false și periculoase, din moment ce nu cunosc nicio instituție cu legitimitate democratică și cu criterii coerente care să poată categorisi, în mod consensual, în întregul spațiu al Uniunii Europene ce este sau nu „dezinformare” – chiar cred că este imposibil să creezi așa ceva.

Presupun că atunci când Ursula vorbește despre influența externă nefastă, se gândește la conținuturi favorabile Rusiei, Chinei sau neplăcute pentru Israel. Presupun că influența aristocrată și dominatoare a Statelor Unite sau a NATO asupra politicilor europene se află în afara preocupărilor sale... Și cum rămâne cu Ungaria? Cum va fi?

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocieri pe sub masă cu Big Tech?

Presupun că Ursula crede că este corect să-l trimită pe unul dintre comisarii săi să le spună marilor companii de internet (Google, Meta, X/Twitter, TikTok etc.) că dacă angajează în secret câteva sute de funcționari pentru a șterge toate postările incomode, Comisia, de asemenea în secret, va ignora propriile sale directive și nu va aplica amenzile (care pot ajunge până la 6% din încasările anuale ale fiecăreia dintre aceste companii) prevăzute pentru încălcări ale Directivei privind Serviciile Digitale.

Elon Musk, proprietarul X/Twitter, a denunțat acest fapt vinerea trecută, a spus că celelalte companii au acceptat această propunere și, până acum, nu a fost dezmințit.

Presupun că atunci când Ursula se oferă să ne inoculeze cu un vaccin împotriva "haosului" provocat de deep fakes se referă la generalizarea experimentelor pe care, de un an și jumătate, UE, Google și Jigsaw le fac cu ceea ce ei numesc prebunking, care nu este altceva decât lansarea de conținuturi multimedia pe internet, care arată exact ca fake news.

„Scutul European al Democrației îi protejează pe liderii europeni”

Ideea este să le spunem oamenilor că ar putea apărea informații false ca aceasta. „Încă nu s-a întâmplat, dar s-ar putea întâmpla” este motto-ul acestei prebunking, așa-numitul „vaccin al ideilor”, una dintre cele mai ridicole și periculoase idei de propagandă și manipulare a opiniei publice de către stat pe care le-am văzut vreodată.

Pot presupune tot ceea ce gândește Ursula, dar asta nu contează deloc, pentru că ea face ce vrea cu furia sa dominatoare și mai și primește un gest de supunere din partea a două treimi din clasa politică europeană - fără ca populațiile să fie avute în vedere sau găsite în cadrul subiectului.

„Scutul European al Democrației”, pe care l-a anunțat Von der Leyen, nu îi protejează pe europeni de atacurile împotriva democrației, îi protejează pe cei care conduc Uniunea Europeană de ricoșeul împușcăturilor pe care ei înșiși le trag asupra democrației. Are cineva îndoieli?

(Articol de Pedro Tadeu, jurnalist, Diario de Noticias; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei
Parisul la răscruce