Cu cât cumpără Ambasada SUA terenul fostului Stadion Republican

Cu cât cumpără Ambasada SUA terenul fostului Stadion Republican

Guvernul Statelor Unite ale Americii achiziționează, pentru Ambasada SUA, terenul din strada Tighina din Chișinău pe care a funcționat fostul Stadion Republican. Acum s-a aflat și prețul.

Cât a cerut Guvernul de la Ambasada SUA

Pe strada Tighina din Chișinău se află un teren de 5,2 hectare, lăsat în paragină din 2007, an în care Stadionul Republican a fost demolat.

Ambasada Statelor Unite caută, de 20 ani, un spațiu în Chișinău pentru ridicarea unei clădiri noi. Discuțiile cu privire la acest teren au fost începute încă din 2008, imediat după demolarea stadionului.

Prima solicitare oficială a fost abia în 2015 când a fost stabilit ca preț de pornire suma de 15 milioane de euro, negocierile având ca rezultat final vânzarea terenului cu 18 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vânzarea terenului, în linie dreaptă

Executivul a aprobat proiectul de ratificare al Acordului și urmează, la începutul lunii august, să fie supus votului Parlamentului.

„Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime. Nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii”, precizează Executivul.

Pentru ducerea la bun sfârșit a acestei acțiuni „trebuie să fie realizate de către Guvernul Republicii Moldova. Vorbim aici de o procedură de expropiere, care urmează să aibă loc, după care Guvernul SUA va trebui să vină în adresa Republicii Moldova cu toate documentele necesare pentru demararea construcției. Guvernul Republicii Moldova va aproba permisele de demolare, construcție și toate actele permisive necesare, după care urmează să aibă loc construcția propriu-zisă”, spune Artur Mija,  secretarul general al Guvernului.

Pe ce vor fi cheltuiți banii de la Ambasada SUA

Executivul vrea să folosească banii din vânzarea terenului pentru următoarele proiecte:

  • crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;
  • reparația școlilor sportive din toată republica;
  • realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

Guvernul Statelor Unite ale Americii prin Ambasada deschisă la Chișinău, a anunțat că va investi în acest proiect 250 de milioane de dolari.

Conform datelor Guvernului de la Chișinău, Statele Unite ale Americii, au investit 2,5 miliarde de dolari asistență nerambursabilă în republica Moldova.

 

Revista presei
Parisul la răscruce